Zoveel sneeuw en ijzel kun je dit weekend verwachten

07 februari 2021, 06:56

Sneeuw
7c700f55-jannes-wiersema-zoveel-sneeuw-en-ijzel-dit-weekend-1280x600
7c700f55-jannes-wiersema-zoveel-sneeuw-en-ijzel-dit-weekend-1280x600
7c700f55-jannes-wiersema-zoveel-sneeuw-en-ijzel-dit-weekend-1280x600

Vanaf vanavond is het zover: Koning Winter valt ons land binnen met sneeuw en ijzel en dat gaat nog de hele zondag door! In dit artikel vertellen we hoeveel sneeuw er dit weekend bij jou valt en waar het precies gaat ijzelen. Vanwege de grote kans op gevaarlijk weer door sneeuw, ijzel en wind geldt zondag vanaf het begin van de nacht Code Rood. We adviseren zo min mogelijk te reizen om ongelukken en extra druk op de zorg te voorkomen.

Vandaag merk je overdag nog helemaal niks van het winterweer dat ons te wachten staat. Vanmiddag is het nog gewoon +6 graden in het zuiden en +4 in het midden. In het noordoosten kan het op dat moment al vriezen en die vrieskou breidt zich vanavond langzaam over ons land uit. Bovendien blijft het op veruit de meeste plaatsen tot de avond droog. Het is dus even geduld hebben voor de winterliefhebber voordat het winterweer losbarst.

Het neerslaggebied dat ons land diep in de winter stort, breidt zich vanavond geleidelijk noordwaarts uit. In eerste instantie valt daarbij in het zuiden en zuidoosten regen, maar al gauw gaat de neerslag over in sneeuw. In het uiterste zuiden en zuidoosten blijft het echter regenen en daarbij is kans op ijzel. Vooral over Midden-Limburg, het zuiden van Brabant en Zeeuws-Vlaanderen kan een 20 kilometer brede strook ontstaan waarbij sprake kan zijn van ijzel. Het landschap verandert door ijzel in een ijsbaan en het is dan ook gevaarlijk om onderweg te zijn. We raden aan om als het even kan dan niet de weg op te gaan!

Zoals het er nu naar uitziet maken Midden-Limburg, het zuiden van Brabant en Zeeuws-Vlaanderen de grootste kans op ijzel. Iets noordelijker in de zuidelijke provincies valt mogelijk wat ijsregen. Dat zijn kleine, glazige hagelkorreltjes die je goed kan horen ritselen. Door ijsregen wordt het veel minder glad dan ijzel.

Lees ook: Is de sneeuw en ijzel dit weekend vergelijkbaar met 1979?

Veel sneeuw en veel wind dit weekend

In het midden begint het geleidelijk te sneeuwen en halverwege de avond wordt het op veel plaatsen wit, maar de sneeuw bereikt het noorden pas in gedurende de nacht van zaterdag op zondag. Zeker in het midden en oosten komt de sneeuw soms met bakken naar beneden. Plaatselijk kan wel 2-3 cm in een uur vallen. De sneeuw blijft gelijk liggen, omdat het kwik onder nul duikt. In de binnensteden duurt het mogelijk een uurtje voor het echt wit wordt.

7a6cecf0-jannes-wiersema-sneeuwjacht-in-2010
7a6cecf0-jannes-wiersema-sneeuwjacht-in-2010

Sneeuwjacht. Foto: Jannes Wiersema

De hevige sneeuwval maakt het glad op de weg, maar dat is nog niet eens het meest verraderlijke. Er steekt ook een stevige oostenwind op, waardoor de sneeuw over de wegen stuift en het zicht flink belemmert. Bovendien kunnen zich sneeuwduintjes vormen. Daarnaast moet je je stuur goed vasthouden vanwege de windvlagen als je tijdens de avondklok de weg op moet. Vanwege deze sneeuwjacht geldt code oranje.

In het binnenland waait het vrij krachtig tot krachtig. Op het IJsselmeer en het Waddengebied hard tot stormachtig (windkracht 7 tot 8). Daarbij is ook nog eens kans op zware windstoten tot 90 km/uur. Mocht het echt tot windkracht 8 komen en er valt tegelijkertijd sneeuw, dan kunnen we spreken van een sneeuwstorm! De laatste sneeuwstorm hadden we in 2010. De storm heeft inmiddels ook een naam gekregen en heet Darcy.

Lees ook: Dit was de laatste sneeuwstorm die ons land teisterde

Zondag wakker worden in een poollandschap

Zondag wordt zo’n dag die we niet snel zullen vergeten. Het gaat de hele dag sneeuwen en daarbij blijft het stevig waaien. Dat gebeurt bij een temperatuur van ongeveer -2 tot -6 graden. Door de wind voelt het aan als -10 tot -15 graden! De sneeuw jaagt door de straten en hoopt zich op in wat we sneeuwduinen noemen. Dat betekent dat er door de wind zelfs plekken kunnen zijn waar helemaal geen sneeuw ligt, terwijl de sneeuw een meter verder bergjes vormt, waar je met je fiets niet doorheen komt. Het lijkt wel een poollandschap en dat in Nederland!

We verwachten de meeste sneeuwval in het midden en noorden. In het zuidoosten is tot zondagochtend nog kans op ijzel, maar geleidelijk gaat de neerslag ook daar over in sneeuw. In de loop van de dag neemt de sneeuw van het zuiden uit af.

Tot en met zondagavond kan in het midden in totaal 10, lokaal 15 cm vallen. Rond de Veluwe en in het oosten kan tot 20 cm of lokaal mogelijk 25 cm vallen. In het noorden ontstaat op windluwe plekken een sneeuwdek van 2-10 cm. In het uiterste zuiden en zuidoosten valt ook 2-10 cm, met de minste sneeuw in Zuid-Limburg. Mogelijk valt in de zuidpunt van Limburg nauwelijks sneeuw. In het noorden valt 2-10 cm en helemaal in het noorden kan de hoeveelheid sneeuw ook tegenvallen.

Lees ook: Dit is de meeste sneeuw die ooit in Nederland is gevallen

86a5f87e-weeronline-sneeuw-6feb-01
86a5f87e-weeronline-sneeuw-6feb-01

Sneeuwellende en sneeuwpret

De overlast door sneeuw en de stevige wind is zondag groot. Als je echt niet de weg op hoeft, blijf dan lekker thuis. En als dat kan, geniet van de sneeuw, want een weersituatie als deze maak je niet vaak mee!

In het overgrote deel van het land ligt sneeuw genoeg. Wel kan het zo zijn, zeker in de wat noordelijkere delen van het land, dat de sneeuw minder goed plakt. Dat komt door de ijzige kou. In het zuiden zijn de kans op een mooie sneeuwpop te bouwen of een ouderwets sneeuwballengevecht te kunnen houden groter. Sowieso kun je in vrijwel het hele land sleetje rijden met de kinderen. Houd daarbij (ongevraagd) afstand van anderen.

Sneeuw en ijzel nog maar begin van winterse week

Na het ijzige sneeuwweer van zondag houdt Koning Winter het nog niet voor gezien. De hele week blijft het koud, waarbij de temperatuur overdag op sommige plekken niet hoger is dan -5 graden. ’s Nachts kan het streng vriezen met 10 graden vorst. Als het goed opklaart en er staat weinig wind, dan kan de temperatuur zelfs beneden -15 graden uitkomen! Dat zijn waarden die we in Nederland sinds 2013 niet meer hebben gezien. Meer over het weer van komende dagen lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Lees ook: Na zoveel dagen vorst kun je schaatsen

Hoofdfoto: Jannes Wiersema

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven