Zo groot is de kans op een hittegolf

05 september 2023, 07:30

Stranddrukte in Katwijk. Foto: Gieny Westra

De komende dagen is het ronduit warm septemberweer in Nederland. Krijgen we ook met een hittegolf te maken? Hier lees je hoe groot de kans hierop is.

De temperatuur stijgt de komende dagen naar zomerse tot tropische middagwaarden en daarbij is het zonovergoten. De combinatie van zon, hoge temperaturen en weinig wind maakt het heerlijk weer voor een dagje strand. Smeer je wel goed in als je van plan bent om naar het strand te gaan, want de zon schijnt dinsdag en woensdag tussen 12:00 en 15:00 uur met zonkracht 5-6. Een onbeschermde huid kan dan tussen 15-30 minuten verbranden. Ga je pas na je werk naar het strand? Dan kan je gerust je zonnebrandcrème thuislaten.

Kans op regionale hittegolf

Dinsdag is het op veel plaatsen 27 tot 30 graden en woensdag wordt het op grote schaal 30 of 31 graden. Donderdag en vrijdag zijn er wat meer wolken aanwezig en komt de middagtemperatuur op 27 tot 30 graden uit. Het warmst wordt het in het zuidoosten. Mocht het in De Bilt deze week 30 graden worden, dan is dat uitzonderlijk. Sinds 1901 is een officiële tropische dag in september slechts zes keer voorgekomen.

Hier lees je meer hoe bijzonder 30 graden in september is

Waarschijnlijk sneuvelen deze week ook meerdere datum-warmterecords.

Er is een kans dat het tot een hittegolf komt. We spreken van een hittegolf als het minstens vijf dagen op rij 25 graden of meer wordt. Daarbij moet het drie keer tropisch warm worden met maxima van 30 graden of meer. Momenteel is de kans 60% dat het in het zuiden tot een regionale hittegolf komt. Tot een officiële hittegolf komt het waarschijnlijk niet, maar vooralsnog kunnen we dat nog niet helemaal uitsluiten.

Heerlijk strandweer in Noordwijk aan zee. Foto: Nellie Bartels
Heerlijk strandweer in Noordwijk aan zee. Foto: Nellie Bartels

De luchtvochtigheid is deze dagen vrij hoog, waardoor het broeierig aan kan voelen.

Lees ook: Wat te doen bij hitte

Hitte uitzonderlijk

Tropische dagen zijn in september zeldzaam en dat geldt al helemaal voor hittegolven. Sinds de metingen begonnen in 1901 kwam het ‘slechts’ zes keer tot een regionale hittegolf in september. Dit was het geval in 1906, 1919, 1947, 1991, 1999 en 2016. In De Bilt is in september nog nooit een officiële hittegolf voorgekomen.

Lees ook: Zo bijzonder is een hittegolf in september

Website van het jaar promo 2023

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black