Verhoogd risico op natuurbranden door El Niño in Australië

30 november 2023, 13:30

Rook van een bosbrand is te zien ten zuiden van Warwick, Queensland, Australië. Foto: ANP / EPA / DARREN ENGLAND

In Australië waarschuwen de autoriteiten donderdag voor een verhoogd risico op natuurbranden. Door El Niño wordt er warmer en droger weer verwacht in grote delen van het land, waardoor de kans op natuurbranden toeneemt.

"Vergeleken met de verwachting voor de lente, lopen meer grote steden nu een verhoogd risico", zegt minister Murray Watt van Noodmanagement. Australië kende in september een intense hittegolf waardoor tientallen natuurbranden werden aangewakkerd. De verwachting is dat de recorddroge omstandigheden en bovengemiddelde temperaturen zich in 2024 voort zullen zetten. Australië staat volgens non-profitorganisatie Climate Council voor een "mogelijk zeer uitdagende zomer". "Alles wat we nu zien gebeurt in de context van klimaatverandering op een planeet die warmer en vervuilder is", zegt Simon Bradshaw.

Lees ook: wat is El Niño en wat zijn de gevolgen van dit natuurfenomeen?

November was op sommige plekken in Australië recordnat, maar toch verwachten klimaatexperts dat het aankomende natuurbrandseizoen het ergste in vier jaar tijd wordt. Tijdens de zogenoemde Black Summer van 2019-20 brandde een groot deel van het land af. Een gebied ter grootte van Turkije werd toen in de as gelegd en kostte 33 mensen het leven. Mogelijk kan het ook deze zomer in Australië weer zo ver komen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black