Weeronline
Weeronline
  Maart kouder dan februari

  Maart gemiddeld kouder dan februari

  Aangemaakt: 28 mrt 2020, 07:24 uur

  Maart is dit jaar met gemiddeld 6,7 graden kouder dan afgelopen februari. Toen was het met 7,2 graden de op één na warmste februarimaand ooit gemeten. Toch is maart 2020 nog een halve graad warmer dan de normaal van 6,2 graden. Het is ook zeer zonnig met landelijk gemiddeld circa 185 zonuren tegen 125 normaal. Dat betekent een top-10-notering in de lijst met zonnigste maartmaanden. Gemiddeld over het land viel circa 55 mm regen, waar 68 gebruikelijk is. 

  Dat het in maart gemiddeld kouder was dan in februari heeft met de nachttemperatuur te maken. De gemiddelde minimumtemperatuur bedroeg in maart 2,7 graden en in februari 4,2 graden. De maximumtemperatuur lag in maart op 10,5 graden en in februari op 9,9 graden. Vooral de tweede helft van maart kende veel heldere en koude nachten. Het aantal vorstdagen komt uit op zes tegen acht normaal. In februari vroor het slechts twee keer.

  Het koudst was het tot dusver op 25 maart met in Woensdrecht -6,2 graden en in De Bilt -4,3 graden. Met deze temperaturen was het kouder dan in de afgelopen winter. Misschien worden op 30 en 31 maart nog iets lagere waarden gemeten. Fruittelers moesten afgelopen week massaal in actie komen om hun fruitbomen te beschermen tegen vorst.

  Lees ook: Klimaatverandering: maart 1,7 graden opgewarmd

  Maart 2020 was vrij zacht, zeer zonnig en vrij droog

  Eén officiële lentedag in maart

  Het kwam in maart slecht één keer tot een temperatuur van 15 graden of meer in De Bilt. Dat was op 27 maart met 15,3 graden. Normaal telt De Bilt drie officiële lentedag in maart. Na de eerste officiële lentedag, die al op 17 februari plaatsvond, bleven aangenaam warme lentedagen lang uit. Een stevige wind maakte het voor het gevoel bovendien vaak ook een stuk kouder dan de thermometer aangaf.

  Regionaal werd het in het zuidoosten van het land enkele keren warmer dan 15 graden. Op 18 maart werd de hoogste temperatuur van de maand genoteerd met in Arcen 17,6 graden. Daarmee was het minder warm dan tijdens storm Dennis op 17 februari. Toen werd het 18,3 graden in Arcen.

  Lees ook: Dit weer is normaal in maart

  Zonovergoten derde deel van maart

  Hoewel echte lentewarmte deze maand uitbleef scheen de zon vanaf 21 maart tot en met 27 maart een week lang zeer uitbundig. Op deze zonovergoten dagen was het uit de wind en in de zon soms best aangenaam. Genieten in eigen tuin, op het balkon of achter het glas was in verband met de coronacrisis het devies. In de slotdagen van maart moet de zon wat wolken naast zich dulden.

  Zonurengrafiek

  Het totale aantal zonuren komt uit op circa 185 tegen 125 normaal. Daarmee is dit de zonnigste maart sinds 2014 en is een top-10-notering zeker. Waarschijnlijk wordt het een zesde plaats, maar de exacte positie kan nog wijzigen. De combinatie van fris en zonnig weer was goed voor het opwekken van zonne-energie.

  Maart was gemiddeld te droog

  In de eerste helft van maart was het regenachtig en onstuimig. Daarmee kreeg de recordnatte februari een vervolg. Tot een officiële storm kwam het niet. De meeste regen viel in het midden en zuiden. Hierdoor bereikten de rivieren hoge standen en overstroomden de uiterwaarden. De tweede helft van de maand verliep grotendeels droog. Door een droge en schrale noordoostenwind konden boeren de (eerst nog kletsnatte) akkers al snel weer bewerken.

  Neerslaggrafiek maart 2020

  Gemiddeld over het land bedraagt de totale neerslagsom voor maart 55 mm tegen 68 normaal. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg viel een normale tot iets bovennormale neerslagsom. In het midden was de neerslagsom vrij normaal en in het noorden en noordwesten was het duidelijk te droog. In het Waddengebied viel met 20-30 mm regen minder dan de helft van wat er normaal valt.

  Hoofdfoto: ANP

  Door: Jaco van Wezel