Weeronline
Weeronline
  Lucht zo droog als hittegolf

  Lucht bijna net zo droog als hittegolf 2019

  Aangemaakt: 23 mrt 2020, 17:40 uur

  De luchtvochtigheid in Nederland is maandag erg laag. De lucht is zelfs zo droog, dat de waardes in de buurt komen van de metingen die gedaan werden tijdens de hittegolf van afgelopen zomer.

  In Arcen is de luchtvochtigheid maandag slechts 19 procent. Ter vergelijking: in Hoogeveen bedroeg de luchtvochtigheid op 26 juli 2019 maar 15 procent. Ook in de dagen daarvoor kampte vooral het zuiden en oosten van het land regionaal met een luchtvochtigheid van 15 tot 20 procent.

  Droge lucht ongunstig voor verspreiding corona

  Die droge lucht komt echter op een ongunstig moment. Naast dat je er een droge huid, jeuk en zelfs kleine wondjes door kan krijgen, bevordert het in combinatie met de kou buiten ook de verspreiding van virussen. En dat is met het coronavirus dat nu rondwaart natuurlijk ongunstig.

  Gelukkig komt het slechts een paar keer per jaar voor dat de luchtvochtigheid minder dan 20 procent bedraagt. In 2019 waren er negen van zulke dagen, een jaar eerder zeven. De laagste luchtvochtigheid ooit werd overigens gemeten op 9 maart 1964 in De Bilt. Toen werd er een luchtvochtigheid van slechts 8 procent gemeten.

  Lees ook de weersverwachting van deze week.

  Foto: ANP XTRA

  Door: ANP/Weeronline