Weeronline
Weeronline
  koudste nachten van het jaar tot dusver

  Brrrr: koudste nachten van het jaar op komst

  Aangemaakt: 23 mrt 2020, 17:15 uur

  De astronomische lente is al begonnen, maar van warm lenteweer is geen sprake. De komende nachten zijn de koudste van dit jaar tot nu toe en dus kouder dan afgelopen winter! In vrijwel het hele land gaat het vriezen en lokaal is zelfs kans op matige vorst met temperaturen iets beneden -5 graden. Overdag wordt het 10-12 graden.

  De koudste nacht van het jaar tot nu toe was 21 januari met -5,4 graden in Maastricht. Van de afgelopen winter was dit de enige nacht met matige vorst en was Maastricht de enige plek waar het matig vroor! In De Bilt werd het afgelopen winter niet kouder dan -3,4 graden. Die koudste nacht dateert alweer van 28 december.

  Lees ook: Zo voorkomen telers dat knoppen van fruitbomen kapotvriezen

  Zo koud worden de koudste nachten deze week

  In de nacht van maandag op dinsdag komen de minima uit op -1 tot -3 graden. Op een enkele plek kan het afkoelen naar -4 graden. Alleen op de Wadden, in de Kop van Noord-Holland en in Zeeland blijft de temperatuur net boven nul met 0 tot +1 graad.

  De nacht van dinsdag op woensdag en de nacht van woensdag op donderdag worden de koudste van deze week. Op enkele dunne sluierwolken na is het kraakhelder en omdat het nauwelijks waait kan het flink afkoelen. Op veel plaatsen vriest het 2 tot 4 graden en in het zuiden en oosten kan de temperatuur plaatselijk dalen tot beneden -5 graden! Daarmee is het op veel plekken kouder dan afgelopen winter. Ook in De Bilt is de kans op de koudste nachten van het winterhalfjaar groot. Waarschijnlijk wordt het kouder dan de tot dusver koudste nacht van -3,4 graden.

  Ook in de nacht naar vrijdag kan het vriezen, maar daarna wordt het duidelijk minder koud. Door een toenemende wind en meer bewolking blijven de minima komend weekend op veel plaatsen een paar graden boven nul.

  Lees ook: Weekverwachting: koude nachten, veel zon

  Foto: Jannes Wiersema

  Schrale oostenwind neemt af

  Hoewel de nachten deze week ijskoud zijn, is het overdag een stuk aangenamer. De maxima komen uit op 10-12 graden en op enkele dunne sluierwolken na schijnt de zon uitbundig. Er staat veel minder wind dan afgelopen weekend en daardoor is het voor het gevoel merkbaar zachter.

  Aan het eind van de week neemt de bewolking en kans op buien toe. Met 8-11 graden is het dan vrij koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het eind maart 10-13 graden.

  Wil je meer details over het weer van vandaag? Lees dan ons weerbericht.

  Hoofdfoto: Jannes Wiersema

  Door: Yannick Damen