Tekort aan water dreigt in delen van het land

27 mei 2020, 16:11

ANP-409772286-1-1240x600
ANP-409772286-1-1240x600
ANP-409772286-1-1240x600

In delen van het land, en met name in het oosten en zuiden, dreigt door de droogte een tekort aan water te ontstaan. Het neerslagtekort bedraagt momenteel 144,2 millimeter en daarmee is 2020 tot dusver het droogste jaar ooit gemeten.

De waterstand in de grote rivieren is laag en neemt verder af. Daarom gaan waterschappen, Rijkswaterstaat en provincies bovenregionaal samenwerken. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is opgeschaald en coördineert samen met de Regionale Droogte Overleggen (RDO-en).

Volgens de LCW is de drinkwatervoorziening vooralsnog niet in gevaar. De aanvoer van water uit de Rijn en de Maas is lager dan normaal, maar nog voldoende om drinkwater van te maken. De LCW verwacht niet dat de aanvoer van rivierwater binnen afzienbare tijd zal verbeteren, aangezien er voorlopig geen regen wordt verwacht.

Droog weer blijft aanhouden

Tenminste tot en met halverwege volgende week blijft het droog, zonnig en warm. In dit soort omstandigheden verdampt veel vocht, bijna 5 millimeter per dag. Het neerslagtekort loopt tot en met volgende week woensdag op naar ruim 170 millimeter.

Door het tekort aan water kan de zogenoemde verdringingsreeks in werking treden. Dat zijn afspraken over de verdeling van het beschikbare zoetwater. Volgens de verdringingsreeks hebben dijken en natuur voorrang. Dan volgen drinkwater- en energievoorziening en daarna pas water voor besproeiing, recreatie, binnenvisserij en scheepvaart.

De LCW verwacht dat droogval van veengebieden onvermijdelijk is. Op lage zandgronden vallen beken en vennen droog, wat voor grote natuurschade zorgt. Ook op andere plaatsen stromen watergangen niet of minder goed door. In het westen van het land ontstaat hier en daar verzilting.

Lees ook: vaker ernstige droogte door klimaatverandering.

Foto: ANP

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven