Steeds meer stroom uit zonnepanelen

17 juni 2024, 13:45

Energie
Woonhuizen met zonnepanelen. Foto: Adobe Stock / alpegor

De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

In vergelijking met 2013 lag het opgestelde vermogen van zonnepanelen bijna veertig keer zo hoog. Omdat de weersomstandigheden niet altijd ideaal zijn voor zonnepanelen door bijvoorbeeld regenval en zware bewolking ligt de daadwerkelijke productie van stroom door zonnepanelen wel vaak lager dan het vermogen van die panelen.

17% van totale elektriciteitsproductie

Volgens het CBS waren zonnepanelen op woningen goed voor 42 procent van het vermogen, de rest kwam uit zonnepanelen van bedrijven. Het CBS stelt dat zonnepanelen vorig jaar bijna 17 procent van de totale elektriciteitsproductie in Nederland opleverden. Dat cijfer komt bijna overeen met het totale elektriciteitsverbruik van alle woningen in ons land.

Het CBS zegt verder dat Zwijndrecht met meer dan 5 megawatt de gemeente met het meeste vermogen van zonnepanelen per vierkante kilometer was.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven