Zomervakantie weerbericht: opnieuw een hittegolf?

16 augustus 2023, 09:05

Vakantieweer
Koers zetten naar het strand om verkoeling te zoeken bij het water! Foto: Anne-Marie van Iersel

Op het hoogtepunt van de zomervakantie was zonnig en warm weer in geen velden of wegen te bekennen. Nu het einde van de schoolvakantie nadert voor regio midden valt er toch nog een volop zomerse eindsprint van het weer te verwachten. Lees hier hoeveel zon en warmte we voorgeschoteld krijgen.

Het zonnige zomerweer is teruggekeerd! Tijdens het slot van de schoolvakantie van regio midden zorgt een verandering van de windrichting ervoor dat de temperatuur omhoog springt. Op die omslag moeten we eventjes wachten, want vandaag en morgen zijn de temperaturen nog redelijk vergelijkbaar met de voorgaande dagen.

Geleidelijk iets warmer

Eerst hebben we nog met een minder warme noordoostenwind te maken. In regio noord is het ’s middags 20 tot 23 graden. Als je in het midden van het land woont, schommelt de thermometer op het warmste moment van de dag rond 24 of 25 graden. In een achtertuin in de volle zon uit de wind is het snel een stuk warmer. Het uiterste zuiden spant de kroon wat temperatuur betreft. Het is geleidelijk warmer aan het worden en na 25 graden op woensdag kan het donderdag in Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant en Limburg 26 graden worden.

Een lekkere traktatie tijdens een warme dag. Foto: Chris Meeuwis
Een lekkere traktatie tijdens een warme dag. Foto: Chris Meeuwis

Nog lang aangenaam ‘s avonds

Naast blauwe luchten met volop ruimte voor de zon zijn windveren of stapelwolken aan de lucht te zien. Af en toe komt een lokale bui tot ontwikkeling. Vooralsnog lijken de meeste buien voor het zuiden en oosten weggelegd en komt daar meer bewolking voor. In de avond is het lang aangenaam en kan je uitstekend buiten eten, de barbecue aansteken of een ijsje gaan halen. De temperatuur is rond het moment van zonsondergang gezakt naar circa 20 graden.

Temperatuur stijgt verder door

Vanaf vrijdag wordt de noordoostenwind verruild voor een oosten- tot zuidenwind. Hierdoor wordt het in rap tempo warmer. De maximumtemperatuur komt vrijdag uit tussen 25 graden op de Waddeneilanden 29 of 30 graden in het zuiden en oosten. Bij waarden boven 30 graden spreken we van tropische temperaturen en gaat de teller lopen voor een regionale hittegolf.

Wanneer spreken we van een hittegolf?

Door de hogere luchtvochtigheid voelt het benauwd aan. De zon schijnt geregeld en er komen stapelwolken voor. De warmte sluipt niet ongemerkt ons land binnen, want vrijdagavond neemt vanuit het zuidwesten de kans op stevige onweersbuien toe. Bang voor onweer? Hier lees je vijf handige tips

Tijdens het weekend blijft het broeierig en zijn de temperaturen onverminderd hoog. Dieper landinwaarts kan het opwarmen richting 30 graden. Zoals zo vaak in Nederland met klam weer is er een onweersdreiging. Of er onweersbuien tot ontwikkeling komen, waar ze overtrekken en hoe zwaar ze uitpakken is op deze termijn nog niet in detail te overzien. Houd de regenradar goed in de gaten als je verkoeling gaat zoeken op of aan het water.

Bescherming tegen de felle zon en verkoeling langs het water. Foto: Nel van Es
Bescherming tegen de felle zon en verkoeling langs het water. Foto: Nel van Es

Opnieuw een hittegolf?

Na het weekend volgen zeer waarschijnlijk nog een paar zeer warme dagen met in het zuiden en oosten grote kans op tropische temperaturen. Hierdoor kunnen we mogelijk voor de derde keer dit jaar met een regionale hittegolf te maken krijgen. De tweede regionale hittegolf begon op 11 juli in het Limburgse Ell. In het noordwesten zijn temperaturen van 25-30 graden aan de orde.

In de tweede helft van volgende week zet de temperatuur waarschijnlijk een daling in naar meer normale temperaturen. Hoe augustus eindigt en hoe september begint lees je in onze nieuwe maandverwachting.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven