Tweede regionale hittegolf een feit!

11 juli 2023, 13:23

Hitte
Het is de tweede regionale hittegolf van het jaar! Foto: Jos Hebben

Voor de tweede keer deze zomer hebben we te maken met een regionale hittegolf. Meerdere stations noteren vandaag 30 graden, maar op weerstation Ell werd om 13:20 uur de eerste 30er genoteerd, waarmee de tweede regionale hittegolf daar een feit is.

Nadat in juni al een recordlange regionale hittegolf werd genoteerd weet ook juli een regionale hittegolf te noteren. Voor een hittegolf moet het vijf dagen achtereen 25 graden of warmer zijn, waarvan drie dagen 30 graden of warmer. Vrijdag en maandag werd het op uitgebreide schaal warmer dan 25 graden en nadat het zowel op zaterdag, zondag als vandaag 30 graden werd, komt het op meerdere stations tot een regionale hittegolf.

Zondag is de warmste dag van de hittegolf met op weerstation Arcen 34,8 graden. Ook afgelopen zaterdag werd het op grote schaal tropisch warm en werden zowel het landelijk als officiële datumrecord gebroken.

In het Limburgse Arcen werd het zondag de warmste dag van dit jaar tot nu toe!
In het Limburgse Arcen werd het zondag de warmste dag van dit jaar tot nu toe!

Van een officiële hittegolf is geen sprake, want op weerstation De Bilt is het alleen afgelopen zaterdag 30 graden geworden. Zondag werd het met 29,6 graden net niet tropisch. Het blijft dus nog even wachten op de eerste officiële hittegolf van deze zomer. Ook in juni werd het in De Bilt slechts één keer tropisch warm.

Hoe lang houdt de regionale hittegolf aan?

Mogelijk zet deze regionale hittegolf zich nog even voort, maar dan moet het in het zuidoosten van het land wel warmer dan 25 graden worden komende dagen. Die kans is lokaal nog wel aanwezig, maar het zou ook kunnen dat zomerse waarden net niet behaald worden. Vanaf vrijdag zet de temperatuur weer een stijging in en zaterdag zijn zelfs weer tropische waarden mogelijk. In het gunstigste geval kan de regionale hittegolf dus nog wel even doorgaan.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven