Niet eerder zo warm op 8 juli

08 juli 2023, 20:00

Records
Tropische temperaturen dit weekend. (foto: Jannes Wiersema)

Het is zeer warm in Nederland en dat heeft een nieuw datum-warmterecord opgeleverd. Niet eerder was het op 8 juli op een KNMI-weerstation zo warm als vandaag. Om 14:30 uur werd het in Eindhoven 34,3 graden. Het vorige record voor 8 juli stond op naam van Gilze-Rijen en werd gemeten in 1959. Het werd toen 34,1 graden.

Iets later liep de temperatuur nog wat verder op met in Eindhoven uiteindelijk 34,6 graden. Dat betekent niet alleen een datum-warmterecord, het is bovendien de warmste dag van het jaar tot nu toe. Tot vandaag was 32,3 graden op 11 juni in Hoek van Holland en Gilze-Rijen de hoogste temperatuur van het jaar.

In De Bilt werd het 32,2 graden. Daarmee is het ook officieel de warmste 8 juli sinds het begin van de metingen in 1901. Het oude record stond op 31,6 graden en werd op het hoofdstation gemeten in 1959.

De maximumtemperaturen van 8 juli 2023
De maximumtemperaturen van 8 juli 2023

Zondag regen- en onweersbuien

Zondag draait de wind geleidelijk naar het westen. De temperatuur loopt dan op naar 25 graden in de kustgebieden en naar 30 tot 32 graden in het oosten. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het broeierig warm aan. De dag start met geregeld zon, maar geleidelijk neemt de bewolking toe en in de middag en avond kunnen stevige regen- en onweersbuien voorkomen. Daarbij is kans op grote hagel, zware windstoten en veel regenwater in korte tijd. Met het meest uitgebreide weerbericht van Nederland blijf je op de hoogte van de details.

Verkoeling onderweg, desondanks kans op regionale hittegolf

Na het weekend is het maandag en dinsdag nog (zomers)warm met maandag 22 tot 28 graden, dinsdag kan het in het zuidoosten weer tropisch worden met 30 graden of meer. Hierdoor maken het zuiden en zuidoosten zelfs kans op een regionale hittegolf. Lees hier wanneer sprake is van een hittegolf. Vanaf woensdag is het wisselvallig zomerweer met 20 tot 24 graden.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven