Maandverwachting: zo lang blijft het hoogzomers

16 augustus 2023, 07:03

Waterpret bij hitte. Foto: Nel van Es

Deze week is het eindelijk weer hoogzomers weer in ons land. Blijft het de rest van augustus zomeren en krijgen we ook begin september mooi (na)zomerweer? In deze maandverwachting vertellen we je welk weer we komende weken kunnen verwachten.

Het aangename zomerweer slaat op vrijdag en dit weekend om in broeierige hitte. De temperatuur stijgt in een groot deel van het land richting een tropische 30 graden en het wordt daarbij vochtiger. Dat wordt zweten!

Vanaf dit weekend tot halverwege volgende week ligt de grens tussen tropische hitte en minder warme lucht boven ons land. Dit maakt de verwachting onzeker. De hoogste temperaturen verwachten we in het zuiden en oosten met daar kans op maxima van 30-35 graden. In het noordwesten zijn temperaturen van 25-30 graden het meest waarschijnlijk. Vaak schijnt de zon uitbundig, maar de botsing van beide luchtsoorten kan soms uitmonden in lokale stevige onweersbuien. Hou de radar en de weersverwachting dus goed in de gaten.

Lees ook: Wat te doen bij extreme hitte?

Het is ook goed mogelijk dat de tropische lucht meer boven Duitsland uitkomt en alleen het uiterste zuidoosten tropische maxima krijgt. In de rest van het land wordt het dan 25-28 graden.

Onweer in Brabant. Foto: Harold Spierenburg
Onweer in Brabant. Foto: Harold Spierenburg

Met welk weer eindigt augustus?

Eind augustus wordt het waarschijnlijk minder warm en zakt de middagtemperatuur langzaam terug naar normale waarden. Hierbij moet je denken aan maxima van een graad of 22. In het zuidoosten is er nog wel een behoorlijke kans dat het warmer blijft met 23-25 graden.

Klimaatgemiddelde augustus De Bilt

Het wordt daarbij ook wisselvalliger met een toenemende kans op regen- en onweersbuien. Na een periode met warmer en zonniger weer eindigt augustus waarschijnlijk dus met typische Hollands zomerweer. Aangenamere temperaturen om buiten actief te zijn, maar ook de blik op de radar is dan vaker nodig.

Zo groot is de kans op nazomerweer in september

De verwachting voor begin september is nog behoorlijk onzeker, maar de kans op westelijke winden van de Noordzee is momenteel het grootst. Dit betekent wisselvallig septemberweer met normale temperaturen van een graad of 20. Een paar fraaie nazomerdagen zijn best mogelijk, als de wind tijdelijk meer uit het warme zuidwesten waait en het flink zonnig is.

Klimaatgemiddelde september De Bilt

Vallen de mooie nazomerdagen in het weekend dan kunnen we nog lekker genieten in de natuur of op het terras. En verbranden doe je begin september niet zo snel meer met zonkracht 4.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black