Het weerbericht voor de Marathon van Amsterdam

13 oktober 2023, 09:35

Hardlopen
Foto: Adobe Stock / tsuguliev

Aanstaande zondag is de 47e editie van de marathon van Amsterdam. Naast de marathon wordt ook de halve marathon, de 8 km en de Kids Run georganiseerd. Op zaterdag is er de Amsterdam City Walk en de Good Morning City Run. Het weer dat je kunt verwachten als deelnemer en bezoeker lees je hier.

De marathon van Amsterdam is een van de grootste marathons van Europa en de grootste marathon van Nederland. Daarnaast heeft deze marathon een van de snelste parcoursen ter wereld. Amsterdam staat zelfs 4e in de wereldranglijst van grootste marathonsteden.

De start van de marathon is zondag om 9:00 uur bij het Olympisch Stadion. Dan ligt het kwik rond 8 graden en er staat een frisse noordwestenwind. Zondagochtend is kans op enkele buien en hierbij is een klap onweer mogelijk. Tussen de buien door zijn er droge perioden met wat zon. Als de deelnemers richting Ouderkerk aan de Amstel lopen dan zullen ze de wind vaak mee hebben, maar op de terugweg naar Amsterdam is dat niet het geval.

In de tweede helft van de ochtend stijgt de temperatuur geleidelijk. Bij de start van de halve marathon, om 13.00 uur ’s middags, is het een graad of 11. Iets minder fris dus dan in de ochtend. Ook in de middag blijft kans op enkele buien, mogelijk met onweer. Tijdens droge perioden schijnt de zon van tijd tot tijd. De noordwestenwind blijft matig.

Zaterdag ook enkele buien

De Amsterdam City Walk en de Good Morning City Run zijn op zaterdag en starten vanaf respectievelijk 7:00 en 9:00 uur. In de nacht naar zaterdag trekt een gebied met regen over het land. De regen trekt echter snel weg en de start verloopt dan ook droog met een afwisseling van stapelwolken en zonnige perioden bij circa 8 graden. Later in de ochtend en tijdens de middag ontstaan enkele buien die vanuit het noordwesten over het land trekken. De temperatuur stijgt naar 14 graden bij een matige noordwestenwind.

Als je dit weekend deelnemers staat aan te moedigen dan is een (regen)jas prettig, want bij temperaturen van 12 tot 15 graden, een noordwestenwind en enkele buien kan het langs de kant best fris zijn.

Hier lees je de uitgebreide weersverwachting voor de rest van het land.

Manouk Vermeulen

Manouk Vermeulen

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven