Hardlopen in de kou? Zo doe je het zonder problemen

26 januari 2023, 14:44

Hardlopen
Hardlopen in de winter. Foto: Adobe Stock / luckybusiness

Sommige mensen zijn zulke fanatieke sporters dat ze door weer en wind kunnen hardlopen, maar in alle eerlijkheid, hardlopen terwijl het koud is, is alles behalve prettig. Het regent misschien, het kan glad zijn en het is gewoon koud! Omdat we toch onze goede voornemens nog niet op willen geven zijn er verschillende dingen die jij kan doen om het lopen in de kou een stuk dragelijker te maken.

Voordat je gaat sporten, moet jij jouw spieren opwarmen en even stretchen. Zo voorkom je blessures. Veel hardlopers doen hun warming-up graag buiten om daarna direct te kunnen gaan lopen. Als jij ertegen op ziet om naar buiten te gaan in de kou, zou jij jouw opwarmoefeningen binnen kunnen doen. Dan blijf jij zo lang mogelijk warm en kunnen jouw spieren ook makkelijker opwarmen. Je kan het beste opwarmen in een ruimte die iets heter is dan jouw lichaam. Doe bijvoorbeeld een paar lunges en jumping jacks en ga de deur pas uit wanneer jouw benen warm aanvoelen wanneer jij jouw hand erop legt.

Drie laagjes

Als het koud is, zijn laagjes essentieel om jouw temperatuur onder controle te houden. Draag dunne laagjes die jij makkelijk uit kunt trekken zodat je het niet koud krijgt maar ook niet oververhit raakt. Ga voor een work-out outfit van warme stoffen die daarnaast ademend zijn. Dit zorgt voor een perfecte balans zodat jij comfortabel kunt lopen.

Hardlopen in de sneeuw. Foto: Adobe Stock / Andrii IURLOV
Hardlopen in de sneeuw. Foto: Adobe Stock / Andrii IURLOV

Loop kortere afstanden

Bij erg lage temperaturen, raden we aan om jouw route hierop af te stemmen. Loop een korter rondje dan normaal wat je iets vaker herhaalt zodat jij een makkelijke exit route hebt voor wanneer het echt te koud is. Check de temperatuur voor jouw route op onze app voordat je weggaat zodat je weet wat je kan verwachten. Controleer ook de windrichting en loop op de heenweg tegen de wind in, zo wordt de terugweg een stuk dragelijker.

Loop met gezelschap

Wij kunnen goed begrijpen dat het af en toe lastig is om motivatie bij elkaar te rapen als je moet gaan sporten in koud weer. Lopen met gezelschap kan jou net dat extra steuntje in de rug geven wanneer je dit nodig hebt. Ga bijvoorbeeld hardlopen met jouw beste vriend(in), je partner of een familielid. Dit is niet alleen gezellig, maar ook de ideale stok achter de deur. 

Bedek zo veel mogelijk huid

Koude oren en koude handen zijn absoluut niet prettig om te hebben tijdens het sporten. Het leidt je af en je wil er eerder door stoppen. Doe daarom alles om dit te voorkomen voordat je jouw huis verlaat. Draag een muts, handschoenen of een sjaaltje om alle lichaamsdelen die niet bedekt zijn warm te houden. Je kan ook speciale handverwarmers gebruiken in jouw handschoenen om jouw handen extra goed warm te houden.

Hardlopen in de koude maanden. Foto: pixabay
Hardlopen in de koude maanden. Foto: pixabay

Drink genoeg water

Tijdens het sporten is het altijd belangrijk om jouw lichaam goed te hydrateren. Dit is wanneer jij in de kou gaat lopen zeker niet anders. Je zal het alleen iets sneller vergeten omdat je minder merkt dat jouw lichaam het nodig heeft. Je zweet bijvoorbeeld een stuk minder en hierdoor heb je niet door dat jouw lichaam vocht verliest. Drink daarom voordat je gaat lopen een groot glas water. Houd tijdens het lopen een tussenstop om bij te tanken, maar drink geen ijskoud water. Hierdoor zal jouw lichaamstemperatuur namelijk nog verder dalen waardoor jij het nog kouder krijgt. Hiervoor komen de kortere rondjes dus van pas. Ga even naar binnen om te drinken en ga daarna weer verder in de buitenlucht. 

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven