Opnieuw slechte luchtkwaliteit: laat houtkachel uit!

13 januari 2021, 11:25

014700ec-elly-theunissen-slechte-luchtkwaliteit-houtkachel-1280x600
014700ec-elly-theunissen-slechte-luchtkwaliteit-houtkachel-1280x600

Voor de tweede keer in een week tijd wordt de luchtkwaliteit slecht in ons land. Donderdag en vrijdag staat er namelijk weinig wind en kan vieze lucht zich ophopen. Dit is voor iedereen ongezond, maar mensen met een longaandoening kunnen er extra last van krijgen. We raden daarom sterk af om een houtkachel aan te steken.

Donderdag is de luchtkwaliteit het slechtst in het noorden en oosten. Daar waait namelijk slechts een zwakke oostenwind. De hoeveelheid vieze deeltjes in de lucht neemt toe doordat de vervuiling van kachels, verkeer en industrie in eigen land blijft hangen. Daarnaast wordt ook vieze lucht vanuit Duitsland naar ons toe geblazen. In het westen en zuiden waait het harder, maar ook daar is de luchtkwaliteit vanwege de oostenwind matig.

Vrijdag belooft de luchtkwaliteit in het hele land onvoldoende tot slecht te worden. Er staat namelijk nauwelijks wind. In combinatie met de vieze lucht van donderdag, hoopt zich op vrijdag nog extra veel fijnstof op. Bovendien blijft het droog, waardoor de vieze deeltjes niet uit de lucht regenen. Daarom is het dringende advies om je houtkachel niet aan te steken. Houtrook maakt de luchtkwaliteit namelijk nog slechter dan die al is en geeft extra overlast voor mensen met bijvoorbeeld longaandoeningen. Overigens is houtrook voor niemand gezond, maar voor chronisch zieken en ouderen kan de slechte lucht direct tot kortademigheid leiden.

Lees ook: Dit is waarom hout stoken slecht is voor je gezondheid

Betere luchtkwaliteit in weekend

Zaterdag neemt de wind toe en volgt later op de dag neerslag. De stevige wind mengt de lucht beter en de rook stijgt verder op. De neerslag spoelt het fijnstof uit de lucht. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit weer. In het meest uitgebreide weerbericht van Nederland lees je of de weerscondities ook zondag en na het weekend gunstig zijn om te stoken.

Lees ook: Dit is het effect van fijnstof op je gezondheid en hier komt het vandaan.

Foto: Elly Theunissen

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black