2021 breekt met voorgaande jaren

11 september 2021, 07:04

Weeroverzichten
Regen en kou in Rotterdam

De afgelopen jaren stonden bol van warmte en daarbij kwam het in de zomer ook telkens tot (regionale) extreme droogte. Dit jaar tapt uit een heel ander vaatje. Zo was de hoogzomer wisselvallig en fris, maar ook in de lente was het regelmatig afzien. 2021 is hard op weg om nat en koud de boeken in te gaan.

Tot dusver viel gemiddeld over het land al ongeveer 610 mm regen tegen 548 normaal. Dat is 11% meer dan in een gemiddeld jaar. De maanden januari, mei en juni waren op grote schaal veel natter dan normaal. In juli en augustus viel regionaal ook enorm veel regen, maar gemiddeld over het land was de neerslagsom vrij normaal. In februari en maart was het aan de droge kant en ook september verloopt tot dusver op veel plaatsen (zeer) droog.

Neerslag gemiddeld over het land 2021 Weeronline

Lokaal al bijna evenveel regen als normaal in heel jaar

Met nog ruim drieënhalve maand te gaan is op sommige plaatsen al bijna evenveel regen gevallen als normaal in een heel jaar. In Maastricht viel tot dusver 723 mm tegen 513 normaal. Daarmee is Maastricht nog slechts 25 mm verwijderd van de gebruikelijk hoeveelheid regen. Ook in het Noord-Hollandse Bergen, het Friese Bergum en in Eernewoude komt de gebruikelijke jaarhoeveelheid regen al in zicht. In deze regio’s viel ongeveer 800 mm regen.

Lees ook: Warme zomer met koel, somber en wisselvallig weer in de vakantie

Groeizaam weertje

Al die regen zorgde dit jaar voor groeizame condities. De natuur was prachtig groen. Slechts af en toe waren er regio’s waar het gras eventjes geel kleurde, maar van extreme droogte was geen sprake. In tegenstelling tot de voorgaande jaren kwamen lange perioden zonder regen niet voor en doordat het minder warm en minder zonnig was verdampte er ook minder vocht uit de bodem. Hierdoor was het neerslagtekort (verschil tussen neerslag en verdamping) vrijwel overal kleiner dan gebruikelijk. In Friesland, op de Veluwe, in het oosten van Noord-Holland en in de Limburgse heuvels was zelfs sprake van een flink neerslagoverschot; tot lokaal 150 mm. 

Gemiddelde temperatuur De Bilt 2021 Weeronline

Halve graad kouder dan normaal

De gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt bedraagt tot dusver 11,2 graden tegen 11,7 graden gebruikelijk. Dit verschil is vooral veroorzaakt in april, mei en augustus. April was zelfs de koudste april sinds 1986.

In 2013 was het voor het laatst nog kouder met van 1 januari tot en met 10 september 10,3 graden. Uiteindelijk eindigde dat jaar op 9,9 graden. Dat was de laatste keer met een gemiddelde jaartemperatuur onder 10 graden. Als de rest van 2021 normaal verloopt komt 2021 uit op een jaargemiddelde van 10,2 graden tegen 10,6 normaal.

Qua zonuren zit 2021 op een normale koers met landelijk gemiddeld circa 1451 zonuren tegen 1418 normaal.

Zonuren gemiddeld over het land 2021 Weeronline

Hoofdfoto: Paul Hermans

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven