Terugblik juli 2021: vrij normale maand met grote regionale verschillen

25 december 2021, 16:01

Uiterwaarden - Hoogwater - Maandoverzicht juli - Zomerse luchten - Stapelwolken

Juli was een maand met vele gezichten. Van noodweer tot regionale droogte en van plensbuien met onweer tot zonnige dagen met een hoge zonkracht. De gemiddelde temperatuur was 18,0 graden tegen 18,3 normaal. De zon scheen gemiddeld over het land 201 uur tegen 221 normaal en er viel landelijk gemiddeld 84 mm tegen 80 normaal. De verschillen in het land waren zeer groot.

Het opvallendste van deze julimaand is het noodweer in Duitsland, België en het zuiden van Limburg. Een groot gebied met stevige buien zorgde voor aanhoudende regenval en soms kwam het met bakken tegelijk uit de lucht. Beekjes en rivieren traden buiten hun oevers en door de sterke stroming werd veel schade aan wegen en huizen aangericht. Nadat de buien waren weggetrokken, was het gevaar niet geweken omdat de verhoogde waterstand van de Maas druk op de dijken bleef uitoefenen. Uiteindelijk hielden de dijken op de meeste plaatsen stand en Limburg is door het oog van de naald gekropen.

Vlodrop overstroming
Vlodrop overstroming

Overstroomde gebieden in Zuid-Limburg. Foto: Devin Hanegraaf

Nat, natter, natst: bijna drie keer zoveel neerslag als normaal

De meeste regen werd in Ubachsberg in Zuid-Limburg gemeten. Daar verzamelde de regenmeter maar liefst 241 millimeter! In een gemiddelde julimaand valt in Zuid-Limburg ongeveer 80-85 millimeter regen. Dat was dit jaar in Ubachsberg dus bijna drie keer zoveel. Omdat de buien zich concentreerden boven deze regio, waren de verschillen met de rest van Nederland groot.

In het westen verliep juli namelijk een stuk droger dan normaal met op grote schaal 40-70 mm neerslag. Toch waren ook hier verschillen op te merken, want door lokale plensbuien waren ook in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland plaatsen waar een gemiddelde hoeveelheid regen viel.

Neerslag De Bilt juli 2021 definitief
Neerslag De Bilt juli 2021 definitief

Het zonnigste stukje Nederland

Omdat het in het westen vaker droog bleef, was de zon hier ook vaker te zien. De kustgebieden konden deze maand dan ook genieten van de meeste uren met zonneschijn. Het zonnigste stukje Nederland is het uiterste noordwesten. In de kop van Noord-Holland en op Texel, Vlieland en Terschelling kwam het aantal zonuren uit rond 230 uur. In de rest van het land moesten we genoegen nemen met minder zonnestralen. Gemiddeld over het land scheen de zon 201 uur tegen 221 uur normaal.

Den Helder - Zonnig zomerweer - Maandoverzicht juli
Den Helder - Zonnig zomerweer - Maandoverzicht juli

Veel ruimte voor de zon in Den Helder. Foto: Nel van Es

Ondanks dat het somberder was dan gemiddeld, waren er maar twee dagen te tellen waarbij de zon voor geen enkel moment te zien was op het hoofdstation.

Zonuren De Bilt juli 2021 definitief
Zonuren De Bilt juli 2021 definitief

Zomer ver te zoeken

Het gebrek aan zonovergoten en stabiel weer zien we terug in het aantal zomerse en tropische dagen. In De Bilt werd het deze maand niet één dag warmer dan 30 graden. Slechts vier keer steeg de temperatuur naar waarden boven 25 graden en was het zomers warm. Gemiddeld komt het in De Bilt tot negen zomerse en twee tropische dagen.

Temperatuur De Bilt juli 2021 definitief
Temperatuur De Bilt juli 2021 definitief

Met gemiddeld 18,0 graden in De Bilt tegenover het langjarig gemiddelde van 18,3 graden was het temperatuurverloop vrij normaal. De warmste dag in De Bilt was 18 juli met 26,6 graden. In Arcen steeg de temperatuur toen naar 28,0 graden. Tijdens nachten met opklaringen dook de temperatuur in het binnenland nog geregeld richting 10 graden. In Enschede koelde het op 23 juli af naar 6,8 graden.

Hoofdfoto: Burry van den Brink

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black