De eikenprocessierups krijgt brandharen

12 mei 2020, 14:25

Eikenprocessierups-ANP-374416381-1280x600

De eikenprocessierups krijgt rond deze tijd de eerste brandharen en die kunnen bij mensen die ermee in contact komen voor ernstige klachten zorgen. Dat meldt de website Nature Today maandag. Rond 20 mei zullen de eerste karakteristieke nesten zichtbaar worden. Het is oppassen geblazen, vooral omdat het juist in die periode warmer weer wordt.

Echte overlast wordt vooral in juni verwacht. Het is in die maand ook nog eens flink warm in Nederland. Juist dan ontwikkelen de rupsen zich sneller en zijn ze onrustiger, waardoor er meer haartjes kunnen vrijkomen. Overigens is het nog niet duidelijk hoe groot het aantal eikenprocessierupsen is, volgens Nature Today.

Lees ook: Tips om klachten eikenprocessierups te voorkomen.

Strijd tegen de eikenprocessierups

De eikenprocessierups veroorzaakte vorige zomer veel overlast. Om die reden werd op verzoek van de rijksoverheid een kennisplatform opgericht, waarin allerlei deskundigen op tal van gebieden (gezondheid, bestrijding) informatie verzamelen en weer delen. Dat moet overheden, waterschappen, terreinbeheerders en bedrijven helpen in de strijd tegen de eikenprocessierups.

In het hele land zijn maatregelen genomen in de hoop de overlast komende zomer binnen de perken te houden. Veel gemeenten hebben deze winter zelf nestkastjes opgehangen en die ook gratis uitgedeeld, om zoveel mogelijk vogels te lokken die de rupsen opeten.

Door warm weer eerder deze lente zijn de rupsen vroeger dan normaal uitgekomen.

Foto: ANP

Door: ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black