Tips om klachten eikenprocessierups te voorkomen

20 juni 2022, 14:45

Ongedierte
Bestrijding eikenprocessierups. Hoofdfoto: Adobe Stock / benschonewille.

Op veel plaatsen in Nederland is de eikenprocessierups de laatste jaren volop actief. Op sommige plekken is de populatie van de rups zelfs verdrievoudigd. De brandhaartjes die de eikenprocessierups loslaat veroorzaken uitslag, rode bultjes en jeuk. Ook huisdieren hebben er last van, vooral honden. Wij geven tips om klachten van de eikenprocessierups te voorkomen.

In extreme gevallen leiden de brandharen van de eikenprocessierups tot ernstige klachten, zoals benauwdheid, hartproblemen en blindheid. Daarbij geldt: hoe meer je in aanraking bent gekomen met de haartjes, hoe erger.

Ben jij al ‘gepakt’ door de rups en heb je al klachten? Check dan onze tips tegen de jeuk.

Wat is een eikenprocessierups?

Een processierups, ofwel eikenprocessierups is een bladvretende rups van de eikenboomvlinder. De rups nestelt zich in en nabij eikenbomen, vooral aan de zonnige kant van eikenstammen. De nesten bestaan uit rupsen, brandharen en uitwerpselen. Door het warmer wordende klimaat gaan deze dieren zich hier thuis voelen en kunnen zij de relatief warme winters goed overleven. De processierups vind je vooral in de maanden mei, juni en juli terug op eikenbomen in vrijwel geheel het land. Een eikenboom met processierupsen herken je aan de spinsels rondom de takken en de stam van de boom.

Zó voorkom je klachten van de eikenprocessierups

De Buxusmot is in 2018 veel bestreden met gif door mensen zelf, daardoor is de koolmees massaal gestorven, terwijl die juist de eikenprocessierups opeet. De eikenprocessierups is met geen enkel gif goed te bestrijden. Je komt er dus nooit helemaal vanaf. De volgende tips kunnen helpen om aanraking en overlast van brandharen van de processierups te voorkomen:

tip 1

Voorkom elk contact met de rupsen en hun nest, ook in een oud nest kunnen nog miljarden brandharen zitten. Zitten er nesten in je tuin? Haal die dan nooit zelf weg! Vraag een tuinman of een boomverzorger de nesten weg te halen.

tip 2

Wanneer je in een gebied komt waar de eikenprocessierups voorkomt, zorg dan dat je lichaam goed bedekt is.

tip 3

Ga in een gebied waar de eikenprocessierups voorkomt niet op de grond zitten. De brandharen komen met de wind tot wel 100 meter ver.

tip 4

Was je huid en ogen met lauw water nadat je in een gebied bent geweest met eikenbomen.

tip 5

Besmette kleding vormt een bron van verspreiding van brandharen. Was daarom de kleding meteen, het liefst op zestig graden, nadat je in een gebied bent geweest met eikenbomen.

tip 6

Hang geen was buiten.

tip 7

Waarschuw eventueel je kinderen voor het gevaar van de rups.

tip 8

Wanneer eikenprocessierupsen in je woonomgeving zijn gesignaleerd, voorkom dan dat de haartjes je woning binnenvliegen. Maak gebruik van een hor of laat ramen en deuren niet wagenwijd openstaan. Heb je kinderen? Probeer zandbakken zo veel mogelijk gesloten te houden en speelgoed niet buiten te laten liggen.

tip 9

Zit er een rups in je huis, tent of caravan? Doe plastic handschoenen aan en pak de rups op met een natte tissue. Stop de rups met de natte tissue in een plastic zak, knoop de zak dicht en gooi deze in de container.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven