Dit helpt tegen jeuk eikenprocessierups

03 juli 2021, 07:56

Ben jij ook ‘gepakt’ door de eikenprocessierups? Heel vervelend! De beestjes hebben brandharen en als jij daardoor wordt geraakt, zorgt dat voor jeuk, huiduitslag in de vorm van rode bultjes en irritatie aan de ogen en luchtwegen. De grote vraag: hoe kom je van de jeuk van de processierups af? In dit artikel geven we tips tegen jeuk van de eikenprocessierups.

Talloze jeukende bultjes, roodheid en een brandend gevoel. Al jaren wordt Nederland in de maanden mei, juni en juli geteisterd door een grote hoeveelheid eikenprocessierupsen die venijnige sporen achterlaten, en dat brengt allerlei gezondheidsklachten met zich mee. Het grootste probleem: pijnlijke jeuk.

De oorzaak zijn de minuscule haartjes van de rups. In stad en land laten de rupsjes die brandharen los, die na een zwerftocht door de lucht ergens neerkomen. Wanneer dat op jouw huid terechtkomt, kan je daarvan flink last krijgen. De beste manier om jeuk te voorkomen die eikenprocessierupsen veroorzaken: binnen blijven of alle eikenbomen vermijden. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de brandharen zitten bijna overal.

Dit kan jij doen tegen jeuk van de eikenprocessierups

campaign_tip

Mocht je toch in aanraking zijn gekomen met de processierups, krab of wrijf dan niet bij jeuk. Probeer de huid eerst te ‘strippen’ met plakband. Heb je ergens jeuk of rode plekjes? Plak daar dan plakband overheen. Die eraf trekken, wat voor mannen vaak iets pijnlijker uitpakt dan voor vrouwen, afspoelen met lauw water en schone kleren aantrekken. Ook een kleefroller om pluisjes van kleding te verwijderen werkt goed. Een zachte, verkoelende crème met menthol, aloë vera of calendula kan verlichting geven.

Eikenprocessierups - Boomstam - Overlast processierups

Jeuk wordt veroorzaakt door de haartjes van de eikenprocessierups. Foto: Adobe Stock / creativenature.nl

campaign_tip

We zitten nog midden in het hooikoortsseizoen en hooikoortstabletjes kunnen ook helpen bij jeuk van de eikenprocessierups. De crèmes en pilletjes zijn gewoon vrij bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf.

campaign_tip

Last van je ogen? Spoel jouw ogen een aantal keer met lauw water. Besmette kleding vormt een bron van verspreiding van brandharen. Was daarom de kleding meteen, het liefst op zestig graden, wanneer je een gebied hebt bezocht waar de eikenprocessierups actief is. En gebruik nooit talkpoeder. Hiervan wordt de jeuk alleen maar erger.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Ronny

Door: Redactie

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black