Teruglezen: live-blog sneeuwval 10 maart

10 maart 2023, 21:11

Sneeuw op de snelweg. Foto: Herman van Oost

Op grote schaal kwam het vandaag tot sneeuw, witte landschappen en verkeershinder. Regionaal viel genoeg sneeuw voor sneeuwpret. Tot eind van de avond zijn in het oosten en noordoosten nog een paar sneeuwbuien mogelijk. Daarna volgen opklaringen en kan het erg glad worden door bevriezing van de natte wegen en sneeuwresten. Hieronder kun je ons live-blog teruglezen.

Bekijk ook de waarschuwing en ons weerbericht.

21:11 Nog een paar sneeuwbuien, sluiting live-blog

In de oostelijke helft van het land komen de eerste uren nog wat sneeuwbuien voor, maar de grote sneeuwzone is inmiddels de grens over naar Duitsland. Ook uit de buien kan het nog even goed sneeuwen, maar deze zullen in activiteit gaan afnemen. Voor de kust liggen opklaringen klaar die later vanavond en vannacht uitbreiden over het land. Dit levert op grote schaal vorst op. Door bevriezing van natte wegen en sneeuw(resten) kan het vooral daar waar niet gestrooid wordt tot halverwege morgenochtend erg glad zijn. Pas dus goed op als je de weg op gaat!

Wij sluiten dit live-blog, dank voor jullie aandacht en fijne avond!

20:41 Van sneeuw naar zacht en onstuimig

De sneeuw zit er bijna op. We blikken vast vooruit naar de komende dagen.

Na een nacht en vroege ochtend met vorst en gladheid zijn er zaterdag overdag zonnige perioden en wordt het 5-7 graden. De sneeuw smelt dan overal weg. Zondagochtend begint de dag weer koud met een graadje vorst en dan volgt er af en toe regen. De eerste neerslag kan nog vallen als natte sneeuw. Daarna stijg de temperatuur in de middag naar 8-11 graden en maandag kan het zelfs 11 tot 17 graden worden. Lekker weer is het daarbij niet, want het is zeer onstuimig met zware windstoten en buien.

Meer hierover lees je in ons weekendweerbericht en bekijk je in onderstaande video.

20:20 Op veel plaatsen in het oosten en noordoosten ligt zo'n 2-5 cm sneeuw

In het oosten en noordoosten ligt nu over het algemeen zo'n 2-5 cm sneeuw. Daar kan komend uur nog wat bijkomen. Lokaal wordt nog wel een dikker sneeuwdek gemeten, vooral op grasvelden. Op stoepen ligt minder sneeuw, maar wat er ligt kan straks wel opvriezen en erg glad worden.

19:50 Busvervoer in Friesland gestaakt vanwege sneeuwval

Ook de stad Groningen kleurt nu wit.

19:30 De sneeuw was op sommige plaatsen voldoende voor sneeuwpret

19:15 De verwachting voor de avond en nacht

Op dit moment sneeuwt het vooral nog in het oosten en noordoosten. Halverwege de avond trekt de sneeuwzone naar Duitsland weg. Achter het aangesloten neerslaggebied volgen nog wel een paar losse buien. Ook klaart het vanuit het noordwesten op, waardoor het gaat vriezen. Door sneeuwresten en bevriezing van natte wegen kan het dan in het hele land glad zijn. Pas dus goed op als je de weg op gaat, zeker daar waar niet gestrooid wordt kan het erg glad worden.

Eerst waait het vanavond nog stevig en daalt de temperatuur niet ver onder nul, maar in de loop van de nacht valt de wind weg en koelt het verder af. De temperaturen komen uit tussen -1 en -4 graden. In het noordoosten kan het -5 worden en plaatselijk boven een sneeuwdek nog wel wat kouder.

19:01 Drukste vrijdagavondspits van dit jaar

Met een piek van 488 kilometer is de drukste vrijdagavondspits van dit jaar gemeten, meldt Rijkswaterstaat. Over het land trekken sneeuwbuien, waar eerder al code geel voor is afgegeven door het KNMI.

Het sneeuwt tijdens de avondspits en aan het begin van de avond op grote schaal in het noorden, midden en oosten van het land. Rijkswaterstaat meldt dat automobilisten vrijdagavond- en nacht goed moeten opletten: het natte wegdek kan bevroren zijn, wat zorgt voor gladheid. In Friesland zijn er al meerdere aanrijdingen door de gladheid geweest, twittert de brandweer.

De avondspits begint op vrijdag doorgaans vroeger dan op andere dagen van de week en is ook vaak 'milder' dan op bijvoorbeeld dinsdag en donderdag. Zo werd begin vorige maand door de ANWB de drukste avondspits van het jaar gemeten met ruim 880 kilometer, op een dinsdagavond.

Het winterse weer veroorzaakt ook hinder voor treinpassagiers die tussen Alphen aan den Rijn en Gouda reizen. Het treinverkeer ligt op dit traject stil vanwege sneeuwval. Door de sneeuw zijn de seinen niet meer goed zichtbaar.

Bron: ANP

18:40 Sneeuwval nu nog vooral in oosten en noordoosten

De komende uren sneeuwt het vooral nog in het oosten en noordoosten van het land. Daar kan nog makkelijk een paar centimeter (verse) sneeuw vallen.

Radarbeeld 10 maart 1830

Op de kaart hieronder is goed te zien dat de temperatuur in het sneeuwgebied rond het vriespunt ligt en daarna weer wat oploopt.

Temperatuur op 10 maart om 18:40 uur
Temperatuur op 10 maart om 18:40 uur

18:15 Sneeuw dooit zodra het droog wordt deels weer weg

De sneeuwzone heeft het westen en midden van het land inmiddels verlaten. Er volgt nog wel een lijntje met sneeuwbuien. De temperatuur loopt na de sneeuwzone weer even op naar +1 en de bodem is warm genoeg om de sneeuw vooral op wegen vanzelf weer te laten smelten.

Als het donker wordt komen er ook opklaringen van zee en kan het vooral waar niet gestrooid wordt erg glad worden door bevriezing van de natte wegen en sneeuwresten.

17:37 Heb jij ook een kerstgevoel?

Toch is sneeuw in maart helemaal niet zo bijzonder. Meer daarover lees je in onze artikelen: Dit weer is normaal in maart en Hier komt "Maart roert zijn staart" vandaan!

17:25 Meeste vertraging in avondspits in 12 maanden tijd

De sneeuw zorgt voor de drukste vrijdagavondspits in de afgelopen 12 maanden. De vertraging om 16.45 was 2115 minuten en de piek is nog niet bereikt. Daarmee is deze avondspits nu al 2,5 keer zo druk dan gemiddeld.

Bron: Flitsmeister (via ANP Expert Quotes)

17:17 Net geen sneeuwstorm

In IJmuiden kwam het net niet tot een uurgemiddelde windkracht 8 tussen 16 en 17 uur. Was dit wel gebeurd dan hadden we kunnen spreken van een sneeuwstorm, omdat het tegelijk wit kleurde in IJmuiden.

De laatste keer dat het in ons land wel tot een sneeuwstorm kwam was op 7 februari 2021. Sneeuwstorm Darcy trok toen over ons land heen en veroorzaakte sneeuwduinen. Het weer van vandaag valt daarbij in het niet en verdient de titel sneeuwstorm dan ook niet ;)

Wel zien we mooie plaatjes, ook vanuit Rotterdam.

16:30 Sneeuw nu op grote schaal

16:23 Wit aan de kust in Noord-Holland

Tegelijk blijft de sneeuw in Amsterdam nog niet zo goed liggen.

Het Rembrandtpark om 16:13 uur. Foto: Matthijs van der Linden.
Het Rembrandtpark om 16:13 uur. Foto: Matthijs van der Linden.

16:12 Gure omstandigheden

15:58 Verkeer loopt vast op de wegen

De impact van het weer begint zichtbaar te worden in de vertraging op de wegen. De sneeuwzone trekt in een snel tempo over ons land heen. Het midden van het land krijgt eind van de middag te maken met sneeuwval en daarbij kan het dan wit kleuren. Tegen de avond kan in het oosten een sneeuwdek van 2-4 cm ontstaan. In het zuidwesten en zuiden van het land is het vandaag erg zacht geweest en blijft het waarschijnlijk bij een mix van regen en natte sneeuw.

Bron: Google Maps
Bron: Google Maps

15:51 Maas treedt buiten zijn oevers

Er is deze week al veel neerslag gevallen. In het midden en zuiden van het land loopt de maandsom voor maart al op naar 40-60 mm. Normaal valt in maart zo'n 56 mm. De normale maandsom is dus nu al binnen. In het noorden viel het tot gisteren mee, maar staat de teller na vandaag ook op 20-40 mm.

Lees hier meer

15:44 Sneeuwjacht in Noord-Holland

In het noorden en noordwesten van het land kleurt het op steeds meer plaatsen wit door sneeuwval. En de koude lucht met de sneeuwval breidt komende uren snel uit over de Randstad, het midden en het oosten van het land. In Noord-Holland is sprake van sneeuwjacht. Ook in Friesland is dit plaatselijk het geval.

Bij een combinatie van een krachtige tot harde wind, 6-7 Bft en sneeuwval wordt er gesproken van sneeuwjacht. De sneeuw wordt dan voortgejaagd door de wind. Dit is vooral hinderlijk in het verkeer, doordat het slecht zicht oplevert. De hoeveelheden zijn te klein voor de vorming van sneeuwduinen.

Aan de Zuid-Hollandse kust waait het nog wat harder met in Hoek van Holland een stormachtige wind, 8 Bft. Hier is echter nog sprake van regenval of natte sneeuw. Bij een combinatie van sneeuwval (die ook blijft liggen) en een stormachtige wind zou er sprake zijn van een sneeuwstorm. Als de sneeuw ook Hoek van Holland bereikt is de wind waarschijnlijk afgenomen tot een harde wind, 7 Bft.

15:18 Sneeuw breidt nu snel uit over het land

14:45 Wielerkoers Acht van Westerveld stilgelegd vanwege sneeuw

De wielerkoers Acht van Westerveld is stilgelegd vanwege het slechte weer in Drenthe, waar het hevig sneeuwde. De vrouwenkoers maakt deel uit van de Ronde van Drenthe.

Het parcours was door de organisatie, vanwege het winterse weer, al verkort tot tien rondes van 8,7 kilometer. Na twee rondes werd besloten de wedstrijd te stoppen.

"Het is heel sneu want er waren rensters die nog wel door wilden", zei Femmy van Issum, de voorzitter van de Ronde van Drenthe tegen RTV Drenthe. "Maar het kan echt niet, het is overmacht. Ik vind sneeuw heel mooi, maar nu niet. Het zit me echt een beetje dwars."

Ook zaterdag en zondag wordt er in Drenthe gekoerst. Het noorden van het land wordt de afgelopen dagen geteisterd door winters weer.

Bron: ANP

14:15 Sneeuwballengevaar bij FC Groningen, besneeuwd veld Cambuur

FC Groningen heeft vrijdagochtend in winterse omstandigheden getraind in aanloop naar de uitwedstrijd tegen AZ. De clubs uit het noorden van het land hebben te maken met sneeuwval.

"Winterse omstandigheden op Corpus! Sneeuwballengevaar", schreef FC Groningen bij een video waarin te zien is hoe de spelers een aantal sneeuwballen gooien.

Sneeuwballengevaar! Foto: ANP/Gerrit van Keulen
Sneeuwballengevaar! Foto: ANP/Gerrit van Keulen

Cambuur plaatste een foto met daarop het hoofdveld dat is bedekt met een dik pak sneeuw. De Friezen spelen zondag uit tegen PSV, waar eerder deze week al werd getraind terwijl de sneeuwvlokken uit de hemel vielen. Ook FC Emmen maakte bekend dat er om 12.00 uur op een wit veld getraind gaat worden.

De 25e speelronde van de Eredivisie wordt vrijdagavond om 20.00 uur ingeluid met Go Ahead Eagles - RKC.

Bron: ANP

14:00 Zware windstoten aan de kust

Naast alle sneeuwperikelen neemt de wind ook in kracht toe vanuit het westen. Aan de kust worden inmiddels al zware windstoten gemeten. Tot nu toe noteert Vlissingen de zwaarste windstoot met 84 km/u.

Zware windstoten aan de kust!
Zware windstoten aan de kust!

13:20 Steeds meer sneeuw tussen de regen

Vanuit het noorden gaat de regen steeds vaker over in sneeuw. In Hoorn worden de daken en grasvelden al langzaamaan wit. In Assen wordt het sneeuwdek weer dikker door nieuwe sneeuwval.

11:25 Hoeveel sneeuw gaat er vallen?

Inmiddels gaat vanuit het noorden de neerslag op steeds maar plaatsen over in sneeuw. Met een aantrekkende noordenwind kan het flink guur gaan worden! Mogelijk krijgen we zelfs met sneeuwjacht te maken. We spreken daarvan als er windkracht 6 of 7 gemeten wordt tijdens sneeuwval.

Zoveel sneeuw gaat er vallen!
Zoveel sneeuw gaat er vallen!

11:00 In het weekend rustiger weer?

Na een onstuimige vrijdag met (natte) sneeuw en veel wind start het weekend met zonnige perioden op zaterdag. Zondag neemt de kans op winterse neerslag weer toe.

Bekijk het uitgebreide weekendweer hier!

10:10 Temperatuurverschillen lopen op

Terwijl in het noorden de temperatuur nog steeds rond het vriespunt schommelt, loopt het kwik in het zuiden nog wat verder op richting 11 graden in bijvoorbeeld Eindhoven. Er zijnd dus grote verschillen in ons kleine land!

In Eindhoven is het inmiddels al 11 graden.
In Eindhoven is het inmiddels al 11 graden.

9:25 Vanavond oppassen voor gladheid

Later vanmiddag en vanavond gaat de neerslag op veel plaatsen over in sneeuw. Wanneer het neerslaggebied ons land verlaat, daalt de temperatuur snel richting het vriespunt. Natte weggedeelten kunnen dan gemakkelijk glad worden, vooral in woonwijken. Dat wordt dus goed oppassen vanavond!

9:10 Dik pak sneeuw in delen van het Verenigd Koninkrijk

Niet alleen in Nederland, ook in de hogere delen van het Verenigd Koninkrijk is het volop winter. Regionaal viel daar afgelopen nacht een dik pak sneeuw.

8:55 Mooie sneeuwbeelden uit het noorden

In Drenthe vormt zich op verschillende plekken een sneeuwdek, lokaal al enkele centimeters. Tijdens intensieve neerslag kan het sneeuwdek verder aangroeien, maar zodra het stopt het sneeuwen zal een deel van het sneeuwdek weer wegsmelten, vooral op de wegen.

8:35 Grote temperatuurverschillen in het land

Het gevecht tussen koude en zachte lucht vindt plaats boven ons land. De grens ligt nu rond de grote rivieren en de koude lucht schuift later vandaag weer verder naar het zuiden van het land.

In het noorden ligt de temperatuur rond het vriespunt, terwijl het kwik in het zuiden rond 9 à 10 graden ligt.
In het noorden ligt de temperatuur rond het vriespunt, terwijl het kwik in het zuiden rond 9 à 10 graden ligt.

8:10 Lichte sneeuwval

In Leeuwarden sneeuwt het gestaag door. De sneeuw komt nog niet met bakken uit de lucht. In het midden en zuiden regent het af en toe wel flink.

7:45 Witte wegen in het noordoosten

Dit weerbeeld kunnen we vanmiddag op veel meer plaatsen verwachten.

7:30 Actuele situatie en verwachting

Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. In het noordoosten en op de Wadden valt een mengeling van regen en (natte) sneeuw bij een temperatuur net boven het vriespunt. Daarbij staat een matige tot vrij krachtige oostenwind. In de noordoostelijke provincies ligt regionaal wat sneeuw.

In het midden van het land ligt de temperatuur tussen 1 en 4 graden. Een zwakke tot matige oostenwind maakt het vooral tijdens neerslag nog kouder, maar de gevoelstemperatuur gaat vanmiddag verder omlaag.

In het zuiden is het juist veel zachter met een zwakke tot matige zuidwestenwind en een temperatuur tussen 7 en 10 graden. In het zuiden van Limburg kan het tijdens droge perioden tijdelijk 11 graden worden.

Ook vanmiddag blijf het in het noorden en noordoosten sneeuwen en dan kan op grotere schaal een sneeuwdek van 2-4 centimeter ontstaan. Plaatselijk kan het sneeuwdek verder aangroeien tot boven 5 cm. Halverwege de middag breidt de winterse neerslag uit naar het midden van het land. De regen gaat dan over in (natte) sneeuw.

WOL SCW 20230310

Aan het begin van de avond wordt het in het westen op een enkele bui na droog en klaart het op. In de oostelijke helft valt nog regen en (natte) sneeuw. De grootschalige regen maakt plaats voor droge perioden en nog een enkele winterse bui. Er zijn dan opklaringen en de wind neemt in kracht af. Het wordt snel kouder en op steeds meer plaatsen gaat het vriezen. Er volgt een koude nacht met op grote schaal 1 tot 4 graden vorst. In het noordoosten kan de temperatuur naar -5 graden dalen.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black