Weekendweer: zaterdag beste dag van het weekend

10 maart 2023, 10:00

Voetballen op een zonnige winterdag. Foto: Suzanne Willemsen

Na een onstuimige vrijdag met (natte) sneeuw en veel wind start het weekend met zonnige perioden op zaterdag. Hoe zondag eruitziet en wat de temperatuur doet lees je in deze weekendverwachting.

Het weer voor vandaag lees je uiteraard in ons uitgebreide weerbericht.

Zaterdag: perioden met zon en grotendeels droog

De eerste dag van het weekend start koud met op veel plaatsen lichte vorst. Op niet gestrooide wegen, maar ook bij jou op de stoep, kan het in de ochtend nog een tijd glad zijn door sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten. Het is vrij zonnig en later in de ochtend komt de temperatuur boven het vriespunt verdwijnt de gladheid. Sta je zaterdagochtend bijvoorbeeld langs het voetbalveld dan is warme winterkleding aan te raden.

Zaterdagmiddag stijgt de temperatuur naar 5 tot 7 graden. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken en zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar vooral in het noorden en oosten van het land is kans op een enkele winterse bui. In het noorden waait er een matige westenwind en ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt. In de zuidelijke helft van het land is de wind hooguit zwak en dat maakt het duidelijk aangenamer.

Nog een nacht met lichte vorst

In de nacht naar zondag is het droog en komt het landinwaarts tot lichte vorst met minima tussen 0 en -3 graden. In Zeeland en langs de westkust blijft het kwik waarschijnlijk net boven het vriespunt.

Zondag: zachter met wat regen

Zondagochtend is er veel bewolking en kan af en toe regen vallen. Omdat de temperatuur nog aan de laag is, kan in eerste instantie behalve regen ook wat natte sneeuw vallen.

Zondagmiddag waait er een stevige zuidwestenwind, waarmee zachtere lucht wordt aangevoerd. Hierdoor stijgt de temperatuur in de loop van de middag naar 8 graden in het noorden tot 11 graden in Zuid-Nederland. Met een beetje geluk verloopt zondagmiddag op verschillende plaatsen droog. Zondagavond neemt vanuit het zuidwesten de buienkans toe.

Volgende week nat, maandag hoge temperaturen en veel wind

Na het weekend krijgen we een behoorlijk natte periode. De middagtemperatuur ligt volgende week vaak tussen 7 en 11 graden, maar maandag vormt een uitzondering. Er trekt op de eerste dag van de werkweek zeer zachte lucht over het land waardoor het 12 tot 16 graden wordt. Lekker terrasweer is het zeer zeker niet, want naast perioden met regen wordt maandag ook een dag met veel wind en kans op zware windstoten.

Dit weekendweerbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black