Zoveel kouder wordt het de komende dagen

01 december 2021, 07:50

Licht winters weer - Temperatuurdaling - Dun laagje ijs

Na een zacht en onstuimig intermezzo in het weerbeeld zet de temperatuur weer een daling in en de kans op licht winters weer neemt toe. In dit artikel lees je hoe koud en winters het gaat worden later deze week.

Woensdagavond markeert de overgang van zacht en onstuimig naar licht winters weer. Na een onstuimige dag met veel wind wordt het in de avonduren eindelijk wat rustiger in de atmosfeer. De wind draait van het westen naar het noordwesten en neemt steeds verder in kracht af.

Deze verandering van windrichting betekent dat koudere lucht helemaal uit het noorden van Europa over de Noordzee richting Nederland trekt. De combinatie van koude lucht boven het relatief warme zeewater creëert de perfecte voedingsbodem voor winterse buien.

Winterse bui - Lage gevoelstemperatuur - Tijdelijk wit
Winterse bui - Lage gevoelstemperatuur - Tijdelijk wit

Tijdens een intensieve winterse bui kan het tijdelijk even wit worden. Met gevoelstemperaturen rond het vriespunt is het guur. Foto: Ben Saanen.

Meeste buien aan de kust

Donderdag trekken deze winterse buien over ons land. Het zwaartepunt ligt boven de kustprovincies, maar sommige exemplaren weten ook verder het land in te trekken. Bij deze buien is kans op hagel en wat natte sneeuw. Aan zee behoort een klap onweer ook nog tot de mogelijkheden.

Tijdens een intensieve winterse bui kan het vooral door hagel tijdelijk even wit kleuren, maar met temperaturen tussen 5 en 7 graden is het snel gedaan met de winterse taferelen. Door de gure noordwestenwind komt de gevoelstemperatuur tijdens een winterse bui wel rond het vriespunt uit.

Blijft het winters?

Vrijdag raakt het vanuit het westen bewolkt en gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Dieper landinwaarts kan vooral later in de middag en in de avond tussen de regendruppels door ook wat natte sneeuw naar beneden komen.

Lees hier over de invloed van het (winter)weer op het verkeer.

Het weekend begint waarschijnlijk met een grijze en natte dag. Met 6-7 graden wordt geen winterse neerslag verwacht. Vanaf zondag wordt het langzaam weer wat kouder. De kans op vorst in de nacht neemt toe en er is kans op winterse buien. Zondag wordt het 3 tot 6 graden en na het weekend kan de temperatuur nog iets dalen. Wel is de verwachting voor volgende week erg onzeker.

De ontwikkelingen houd je natuurlijk bij in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland!

Hoofdfoto: Ben Saanen

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black