WK: dit is het klimaat in Qatar

29 november 2022, 15:34

WK Qatar 2022. Foto: Adobe Stock / efks

Het Wereld Kampioenschap voetbal staat voor de deur en dit jaar verloopt het WK anders dan voorgaande edities. Het is namelijk de eerste keer ooit dat het in de wintermaanden wordt georganiseerd. Terwijl wij met onze winterjas over straat lopen heb je die in Qatar zeker niet nodig. In dit artikel vertellen wij jou wat voor weer het in november en december is in Qatar.

Woestijnklimaat

Qatar ligt pal aan de Perzische Golf. Hier heerst een woestijnklimaat, met warme winters en hete zomers. In Qatar valt er nauwelijks neerslag, in een heel jaar valt er slechts een magere 40 mm. Dat is ongeveer de helft van wat er in Nederland maandelijks valt. In de zomermaanden van april tot en met september is het altijd droog en komen de temperaturen overdag regelmatig boven de 40 graden uit. Met dit weer is een voetbalwedstrijd van 90 minuten spelen natuurlijk niet te doen. Dat is ook de voornaamste reden waarom het WK in de winter wordt gespeeld. Toch is het ook tijdens de wintermaanden in Qatar nog altijd zomers warm en op regelmatige basis kan het nog tropisch heet worden. Heel af en toe valt er een spatje regen maar grote hoeveelheden zijn dit nooit.

Wat voor weer kunnen de voetballers verwachten tijdens de wedstrijden?

Het WK wordt gespeeld van 20 november tot en met 18 december. De wedstrijden in de groepsfase starten voor Nederland om 18:00 uur en om 19.00 uur lokale tijd. De zon gaat in Qatar vrij vroeg onder. Om 17:00 uur lokale tijd is het al donker. Dit betekent dat het Nederlands elftal alle wedstrijden na zonsondergang speelt.

Nederland zit in de poule met gastland Qatar, Ecuador en Senegal. Foto: Adobe Stock /  lunarts_studio
Nederland zit in de poule met gastland Qatar, Ecuador en Senegal. Foto: Adobe Stock / lunarts_studio

De maximumtemperatuur in Qatar rond eind november loopt dagelijks op naar een graad of 28. De minimumtemperatuur komt veelal uit rond 20 graden. De voetballers kunnen tijdens de wedstrijden dus vaak rekenen op zomerse temperaturen van minstens 25 graden. Dat wordt dus zweten voor de voetballers.

Het klimaat in november en december van Qatar.
Het klimaat in november en december van Qatar.

Als Nederland de knock-outfase haalt zullen alle volgende wedstrijden om 18:00 uur of om 20:00 uur plaatsvinden. De finale van het WK wordt op 18 december gespeeld in het Lusail Iconic Stadion om 18 uur lokale tijd. In de winter is het in Qatar twee uur later dan hier in Nederland.

Zonkracht vrij sterk

Al met al biedt het klimaat van Qatar eind november en in december dus vrij goede weersomstandigheden. De zonkracht in Qatar is tijdens de wintermaanden nog vrij sterk. Vooral in november kan de zonkracht soms oplopen tot UV-index 7 of 8. Als jij overdag in Qatar gaat feesten is insmeren met zonnebrandcrème dus zeker geen overbodige luxe.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black