Eerste helft lente was nat, somber met een normale temperatuur

16 april 2023, 14:30

In april is de zon tot nu toe vaak van de partij. Foto: Frans Alderse Baas

De meteorologische lente van 2023, die op 1 maart begon, zit al op de helft. Het zal niemand verbazen dat de eerste helft van de lente somber en nat verliep. Met 144 mm tegen 68 normaal is het ruim tweemaal zo nat. Ook was het somber met 214 zonuren tegen 231 normaal. Wat temperatuur betreft verloopt de lente ongeveer een halve graad te koud.

Met een gemiddelde temperatuur van 7,3 graden tegen 7,2 normaal verliep de eerste helft van de lente (1 maart tot 15 april) redelijk normaal. De gemiddelde temperatuur kwam in maart in De Bilt uit op 7,3 graden tegen 6,5 normaal. April heeft tot dusver een gemiddelde temperatuur van 8,1 graden tegen 8,8 halverwege april normaal.

Lente begon met matige vorst

De Bilt telt 9 vorstdagen met een minimumtemperatuur beneden het vriespunt tegen 10 normaal. Daarmee is het aantal dagen met vorst vrij gebruikelijk. Op de eerste dag van de meteorologische lente (1 maart) daalde de temperatuur in De Bilt naar -5,8 graden en dat was de enige nacht met matige vorst. In Twente vroor het deze lente tot dusver 16 nachten en dat was ook op de meetpunten Eelde, Nieuw-Beerta en Deelen het geval.

De laagste temperatuur deze lente werd genoteerd in Twente. Op 1 maart daalde het kwik naar -7,6 graden. Op dezelfde datum daalde de temperatuur in Deelen naar -7,3 graden. In Eelde werd het op 11 maart -7,3 graden.

Wachten op warmte

Tot een warme dag met een maximumtemperatuur van 20 graden en meer is het nog nergens gekomen. Eén warme dag is in de eerste helft van de lente heel gebruikelijk. De hoogste temperatuur in de eerste helft van de lente was 18,7 graden. Op 17 maart werd deze waarde in het Limburgse Ell gemeten. In Maastricht en Eindhoven werd het 18,5 graden. In De Bilt was de hoogste temperatuur 16,6 graden. Deze waarde werd op 13 maart genoteerd.

Ruim tweemaal zo nat

Maart was met gemiddeld over het land 98 mm een kletsnatte maand. Het was de op vijf na natste maartmaand sinds 1906. Ook april is een natte maand met tot dusver gemiddeld 45 mm. Normaal valt over de hele maand april 41 mm. Van 1 maart tot en met 15 april is in totaal 144 mm gevallen tegen 68 normaal.

In maart viel in het westen, zuiden en midden op uitgebreide schaal meer dan 100 mm. Het natst was het in het Limburgse Schinveld met 146 mm. In de Brabantse plaatsen Oss, Eersel en Eindhoven viel (bijna) 140 mm. In het noorden was het wat droger, maar ook daar was het natter dan normaal in maart. In Nieuw-Buinen in Drenthe viel 58 en op Schiermonnikoog 62 millimeter.

In de eerste helft van april viel in Gelderland de meeste neerslag. In Deelen staat de teller al op 74 mm. In Duiven zat 70 mm in de regenmeter en in Doetinchem 69 mm. Het droogst is het in april in het noorden en deels westen van het land. In het Groningse Ezinge is 20 en in het Friese Skrins 27 mm gevallen. In het Zuid-Hollandse Boskoop staat de teller op 29 mm.

Lente verloopt somber

Met slechts 117 zonuren blonk maart niet uit in zonnegoud. Normaal schijnt de zon in de eerste lentemaand 146 uur. April doet het wat dat betreft stukken beter, zonder dat het direct zonovergoten is. De eerste helft van april is normaal gesproken goed voor 90 uur zonneschijn, dit jaar scheen de zon gemiddeld zo’n 7 uur meer: 97 uur.

In totaal scheen de zon in de eerste helft van de lente 214 uur tegen 231 normaal. Vorig jaar was maart recordzonnig en verliep de eerste helft van de lente met 331 uur zeer zonnig. Nog zonniger was het in 2020. Toen scheen de zon van 1 maart tot en met 15 april maar liefst 336 uur.

De komende tijd zal het aantal zonuren flink stijgen, maar meer daarover in het uitgebreide weerbericht van Nederland.

Sneeuw en een storm

In maart sneeuwde het ook regelmatig in ons land. In Noord-Brabant en in Limburg gold op 8 maar code oranje voor sneeuwval. In de avond van 8 maart en in de nacht naar 9 maart sneeuwde het vooral in het midden van het land. Ook op 10 maart sneeuwde het en toen vooral in het noorden en midden van het land. Het was niet de laatste sneeuw van het seizoen, want ook op 14 maart was in het zuiden van Limburg sprake van sneeuwpret. In de nacht viel 5 cm, elders in het land viel een enkele (winterse) bui.

Op 13 maart werd de eerste officiële storm van 2023 genoteerd. Op de meetpunten Vlieland, IJmuiden en Houtribdijk kwam het tussen 13:00 en 14:00 uur een uurlang tot stormkracht 9.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven