Terugblik maart 2021: warm slot zorgt voor gemiddeld normale temperatuur

21 december 2021, 16:30

Weeroverzichten
merel in boom, lente, blauwe lucht Weerfoto Trudy Fortuijn - van Es

Dankzij warmte in de laatste dagen van de maand is de gemiddelde maarttemperatuur uitgekomen op 6,4 graden tegen 6,5 graden normaal. Mede door zeven zeer zonnige dagen was de maand zonnig en op de helft van de dagen bleef het droog.

Lang leek maart 2021 een koude maand te worden. De temperatuur bleef op 20 van de 31 dagen beneden 10 graden en in De Bilt vroor het op 8 dagen. Ongekend hoge temperaturen tijdens de slotdagen van de maand zorgden er toch voor dat de maand als heel normaal de boeken in gaat.

De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 6,4 graden en dat is nagenoeg normaal volgens de nieuwe klimaatnormaal 1991-2020. In de vorige klimaatperiode zou maart als een iets te warme maand te boek staan. De gemiddelde maarttemperatuur in de periode 1981-2010 was 6,2 graden.

Temperatuur maart 2021 definitief
Temperatuur maart 2021 definitief

Koude nachten

De maand begon met koude nachten. In Hupsel vroor het op de eerste van de maand en de nachten daarna daalde de temperatuur op meerdere plaatsen tot een paar graden onder nul. Overdag was van kou geen sprake en zowel op 2 als op 3 maart werd het in het zuiden en zuidoosten 15 graden en meer. Op 3 maart werd het in het Limburgse Arcen 16,9 graden.

Van 4 tot en met 9 maart bleef de temperatuur overal onder 10 graden en vooral de nachten waren koud. Op meetpunt Deelen vroor het van 5 tot 7 maart matig met op 6 maart een minimumtemperatuur van -6,8 graden. Dat was landelijk de laagste de temperatuur deze maand. In Deelen vroor het in tien nachten tegen elf normaal. Op diezelfde dag werd in De Bilt met -5,4 graden ook matige vorst genoteerd. Op het hoofdstation daalde de temperatuur op de gebruikelijke acht dagen tot onder nul. Ook die ene nacht met matige vorst is volgens de huidige klimaatnormaal heel gebruikelijk.

Magnolia
Foto: Marianne de Blauw-Ganzevles
Magnolia Foto: Marianne de Blauw-Ganzevles

Foto: Marianne de Blauw-Ganzevles

Maartrecord op laatste dag van de maand

Van 10 tot en met 22 maart was de temperatuur in de nachten normaal tot iets boven de norm en overdag juist onder normaal. In De Bilt steeg de temperatuur alleen op 11 maart tot boven 10 graden. Sinds 23 maart werd de grens van tien graden wél overschreden met zowel op 24 als op 26 maart lokaal temperaturen boven 15 graden.

Tijdens de laatste dagen van de maand is het een heel stuk warmer. Op 29 maart werd in het zuiden en zuidoosten lokaal de eerste warme dag van het jaar genoteerd. In het Limburgse Arcen werd het 21,9 graden. Elders bleef de temperatuur nog onder 20 graden. Tijdens de laatste twee dagen van de maand werd het op veruit de meeste plaatsen 20 graden en meer.

Op verschillende plaatsen was op 31 maart sprake van de eerste lokale zomerse dag en dat is uitzonderlijk vroeg. Alleen op 29 maart 1968 werd het nog vroeger in het jaar zomers warm. Uiteindelijk steeg het kwik in Arcen (26,1 graden), Eindhoven (25,3 graden) en Ell (25,2 graden) naar zomerse waarden. In De Bilt werd het uiteindelijk 23,8 graden en dat was nét niet genoeg om het officiële maartrecord van het hoofdstation te breken. Dat blijft staan op 23,9 graden. Het was met 26,1 graden in Arcen de warmste maartdag ooit gemeten.

neerslag maart 2021
neerslag maart 2021

Gemiddeld een droge maand

Gebruikelijk valt in maart ongeveer 56 millimeter. Dit jaar is er gemiddeld over het land 46 millimeter gevallen. De meeste neerslag viel deze maand van 8 tot en met 17 maart en rond 26 maart. Op 4 en 5 maart regende het flink in het zuidoosten. In Stein, Beek en Buchten viel 19 en in Echt 21 millimeter.

Storm op zee. Foto:  Anne-Marie Elve.
Storm op zee. Foto: Anne-Marie Elve.

Foto: Anne-Marie Elve

Op 11 maart regende het in het noorden flink en lokaal zat 20 millimeter in de regenmeter. Op deze dag werd tevens de eerste officiële storm van 2021 genoteerd. In Vlissingen en later ook in IJmuiden en op de Houribdijk stond een uurgemiddelde windkracht 9.

Over de hele maand gezien viel de minste neerslag in het zuidwesten, westen en delen van het midden van het land. Het droogst was het in Zeeland met in ’s-Heerenhoek 26 en in Tholen 27 millimeter. In het zuidoosten, oosten en vooral in het noordoosten was het een stuk natter. In het zuiden van Limburg noteerden Epen en Valkenburg 75 millimeter, maar het natst was het in Drenthe. Gieterveen noteerde 83 millimeter. In De Bilt zat 34 millimeter in de regenmeter tegen 63 normaal.

Zonuren maart 2021 definitief
Zonuren maart 2021 definitief

Maart was een zonnige maand

Met gemiddeld 158 uur tegen 145 uur normaal was de derde maand van het jaar zonnig. De meeste zonuren waren weggelegd voor het zuiden. In Maastricht scheen de zon 189 uur tegen 139 normaal en ook in Vlissingen was het zonniger. Gebruikelijk schijnt de zon 150 uur, dit jaar was de zon in het zuidwesten 184 uur te zien.

In het midden van het land was de maand redelijk normaal wat zonuren betreft. In De Bilt scheen de zon 141 uur tegen 139 normaal. In het noordwesten daarentegen was maart somber. In De Helder schijnt de zon normaal gesproken 156 uur, maar dit jaar bleef de teller steken bij 136 uur. Over het hele land gezien gaat maart als zonnig de boeken in.

De zon scheen vooral in het begin van de maand vaak met zowel op 2 als op 5 maart in De Bilt 10 uur zonneschijn. Van 7 tot en met 18 maart was het wat aan de sombere kant met in De Bilt in totaal 20 uur zon. Vooral sinds 24 maart scheen de zon vaak en tijdens de laatste dagen zelfs uitbundig.

Foto: Trudy Fortuijn - van Es

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven