Snoeiadvies: wanneer moet je de druif snoeien?

24 juni 2023, 16:05

Tuinieren
Rode druiven in de tuin. Foto: Adobe Stock / Marina Dobryakova

Een druivenstruik geef je twee keer per jaar een snoeibeurt; de zomersnoei en de wintersnoei. Wanneer en hoe je dit het beste doet lees je in dit artikel.

Druivelaars groeien, mits je ze goed verzorgd, uitstekend in je tuin en geven veel en lekkere druiven. Geen wonder dat de druif de laatste jaren in Nederland aan populariteit wint. Daarnaast is het ook een mooie plant om te zien met zijn frisgroene bladeren.

De snoei van je druif in de winter

Je snoeit de druif aan het einde van de herfst of vroeg in de winter, nadat het blad is gevallen. Meestal is dit eind november of in het eerste deel van december. Snoei niet als het vriest of als de komende dagen een vorstperiode start. Je snoeit alle zijtakken die je wilt snoeien het beste af tot ongeveer drie centimeter boven de tweede verdikking (’oog’) op de tak. Knip niet vlak op het oog, want daar waar je hebt geknipt zal de tak iets indrogen. Zorg er bij dikke takken voor dat het uiteinde niet horizontaal maar schuin is, zodat er geen water op blijft staan.

Druif snoeien, wintersnoei, pergola. Foto: Adobe Stock / tamu
Druif snoeien, wintersnoei, pergola. Foto: Adobe Stock / tamu

Lees ook ons snoeiadvies voor andere tuinplanten en -bomen.

Niet te voorzichtig bij de zomersnoei

Het duurt even in de lente voordat je druivelaar op gang komt, maar als het eenmaal zomers warm is groeit de druif hard. De kleine trosjes verschijnen al snel. In juni produceren de jonge scheuten doorgaans alleen nog maar nieuw blad en dit is een goed moment om weer flink te snoeien. Verwijder deze stukken met alleen blad zoveel mogelijk. Zonder al dit extra blad houdt je druivenstruik meer energie over voor de druiven.

Je druif ondervindt geen nadelen van deze drastische snoeibeurt. Het weer tijdens en vlak na het snoeien maakt voor de druivenstuik niets uit. Je hoeft dus alleen rekening te houden met lekker tuinierweer voor jezelf.

Voor de weersverwachting van de komende dagen check je het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Blad van druivelaar snoeien in de zomer. Foto: Adobe Stock / Nico_Dali
Blad van druivelaar snoeien in de zomer. Foto: Adobe Stock / Nico_Dali

Heeft een nieuwe tak meer dan twee trossen? Snoei deze tak dan zo dat je alleen de eerste twee trossen overhoudt. Verwijder verder nog een aantal bladeren die zonlicht op je druiventrosjes blokkeren. Je wilt dat de druiven zoveel mogelijk zonlicht pakken om te groeien en later te rijpen. Het verwijderen van los blad precies boven de druiven kan je hierom het beste gedurende de zomer nog een aantal keer doen.

Bekijk ook dit korte filmpje van Jurgen Smit van Tuinmanieren over de zomersnoei van de druif.

Lees ook: zo maak je de tuin klaar voor je zomervakantie

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven