Dit zijn de stormnamen voor seizoen 2022-2023

01 september 2022, 08:51

Storm
Stormschade op het Haarlemmerplein in Amsterdam. Foto: Matthijs van der Linden

Stormen die een impact hebben op ons en onze leefomgeving en door de wind en windstoten voor een code oranje of rood zorgen krijgen sinds 2019 een naam. Soms wordt ook bij code geel een naam gegeven. De namenlijst die wordt gebruikt wordt samengesteld door het KNMI, De Britse Metoffice en het Ierse Met Éireann. Ieder jaar wordt er een nieuwe lijst samengesteld die op de eerste september wordt gepubliceerd.

Wetenschappelijke lijst

Het KNMI heeft voor de lijst van 2022 en 2023 weer meerdere namen aangeleverd. De lijst van dit jaar staat in het teken van de wetenschap. Zo zal de eerste storm van dit seizoen de naam Antoni krijgen, vernoemd naar Antoni van Leeuwenhoek de vader van de microbiologie en onder meer de uitvinder van de microscoop.

Hendrika, Johanna, Loes, Tobias en Wouter komen ook uit de koker van het KNMI. Zij zijn vernoemd naar Hendrika van Leeuwen een natuurkundige, Johanna Westerdijk een botanicus en schimmeldeskundige en Loes van Straaten de eerste bosbouwster in Nederland in 1951.

Lees ook: Waarom krijgen sommige stormen in Nederland een naam?

Nobelprijswinnaar

Tobias Asser was een jurist en won in 1911 de Nobelprijs voor de vrede. Wouter Bleeker was in de vorige eeuw hoofddirecteur van het KNMI en heeft veel betekend voor de Nederlandse meteorologie en de internationale samenwerking.

De stormnamen voor het seizoen 2022-2023. De complete namenlijst. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gekoppeld aan een stormnaam.
De stormnamen voor het seizoen 2022-2023. De complete namenlijst. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gekoppeld aan een stormnaam.

Met het geven van stormnamen wordt het bewustzijn van gevaar vergroot. In de het buitenland worden stormen en orkanen al veel langer van een naam voorzien en uit onderzoek blijkt dat waarschuwingen zo beter aankomen.

Raymond Klaassen

Raymond Klaassen

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven