Met deze tips houd je de dennenprocessierups uit je buurt

19 juli 2019, 10:55

Natuur
Dennenprocessierups-1-1280x600

De dennenprocessierups, die nog veel meer brandharen heeft dan de eikenprocessierups, maakt waarschijnlijk snel zijn opmars in ons land. Het kleine harige beest heeft venijnige haartjes die pijnlijke plekken en jeuk op je huid kunnen veroorzaken. Hoe kun je de dennenprocessierups, en vooral zijn brandharen, uit je buurt houden?

De belangrijkste tip om de haren van de dennenprocessierups uit je buurt te houden is preventief: kom niet te dichtbij een nest en haal het zeker niet zelf weg. Bel de gemeente of bestrijdingsdienst om het nest te melden. De rupsen zelf doden heeft ook geen zin: de brandharen blijven nog lange tijd actief en dus gevaarlijk. Vertel ook je kinderen dat ze niet in de buurt van de rupsen mogen komen en let goed op je huisdieren, want ook zij kunnen niet tegen de gemene haren van de processierups.

tip 1

Mijd plekken waar de processierups actief is

Ga je een dagje uit, picknicken of met de kinderen spelen in het park? Check dan vooraf even of de dennenprocessierups daar nesten heeft. Als dat zo is, mijd dan die plekken. De haren kunnen ook op de grond liggen, dus pas goed op waar je gaat zitten. Ook vliegen de brandharen mee met de wind, dus als het waait is het een beter idee om een plek op te zoeken zonder dennenprocessierupsnesten.

tip 2

Kamperen zonder overlast van de dennenprocessierups

Het liefst kampeer je op een plek waar de rups niet aanwezig is, maar let er in ieder geval op dat je tent niet onder een den met rupsen staat. De haren komen anders op je tent terecht en dit krijg je maar lastig weg. Daarnaast is de kans groot dat je zelf ook last van de haren krijgt. De dennenprocessierups nestelt natuurlijk graag in dennenbomen, maar ook in ceders, lariks en douglasspar.

De-dennenprocessierups-komt-eraan-1280x600
De-dennenprocessierups-komt-eraan-1280x600

tip 3

Bedek jezelf tegen brandharen

Moet je toch langs plekken fietsen of lopen waar de dennenprocessierups gespot is? Bedek je huid dan met laagjes kleding zodat de haren niet op je huid terecht komen. Een zonnebril geeft bescherming voor je ogen. Daarna kan je de kleding op 60 graden wassen, zodat de haartjes eraf gaan.

tip 4

Hang geen was in de buurt van besmette bomen

Op zomerse dagen is het heel fijn om je was buiten te kunnen hangen, maar doe dit niet als met rupsen besmette bomen in de buurt staan. De haren kunnen op je frisgewassen kleding terecht komen en vervolgens irritatie geven als je het aan trekt. Zitten de brandharen van de processierups toch op je kleding? Was het dan zodat de haren vernietigd worden.

tip 5

Ga je zwemmen? Check de omgeving!

De rondvliegende brandharen kunnen ook in zwembaden terecht komen. Check daarom de omgeving als je gaat zwemmen in een buitenbad. Of vraag de badmeester of beheerder of het water besmet kan zijn met de haartjes van processierupsen.

Foto’s: Adobe Stock / max5128

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven