Met deze tips hou je wespen ver bij je vandaan

22 augustus 2023, 16:24

Ben jij bang voor wespen en zet je het op een hollen voor deze nare beestjes? Niets is zo vervelend als deze steekbeesten je komen terroriseren wanneer je net lekker een hapje aan het eten bent. Wij hebben een paar tips voor je uitgezocht waarmee wespen ver bij je vandaan blijven.

tip 1

Voorkomen is beter dan genezen

Het laatste wat je wil is een wespennest in je huis of tuin. Met zo’n nest dichtbij is de kans groot dat de wespen precies bij jou of je buren op zoek gaan naar zoetigheid en dan deinzen ze niet terug om te steken. Ook voor huisdieren is het belangrijk dat er geen nest in de buurt is. Het gebeurt bijvoorbeeld dat wespen vanuit een nest in een spouwmuur af en aan vliegen naar een vijver om water te drinken. Wanneer jij of bijvoorbeeld je hond dan op hun pad komt kunnen ze steken. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk naden en kieren van je woning dicht te maken. Zo voorkom je dat een koningin in jouw huis een nest bouwt.

Ook is het goed om in het voorjaar te controleren of ergens een wespennest zit. Heb je een nest gevonden? Laat deze dan zo snel mogelijk verwijderen.

tip 2

Geen paniek! Keep calm mand cover your drink

Als een wesp rond je vliegt komt hij niet voor jou. De wesp is op zoek naar zoetigheid. Hoe lastig dat ook is met zo’n zoemend steekbeest bij je hoofd, blijf rustig. Wespen worden agressief als je slaat en kunnen dan eerder steken. Het beste wat je kunt doen is van tevoren je eten en drinken afdekken. Zo is de kans kleiner dat wespen naar je toe komen.

tip 3

Lekker geurtje, niet?

Wespen kunnen slecht tegen de geur van etherische oliën. Zet een bakje met olie van citroengras of kruidnagel neer. Hierdoor zal de aanwezigheid van wespen tot 70 procent verminderen. Ook bepaalde planten kunnen wespen afschrikken. Bijvoorbeeld met lavendel en munt kun je wespen bij je weghouden.

Wespenval op een dakterras in Amsterdam. Foto: Adobe Stock / Petra
Wespenval op een dakterras in Amsterdam. Foto: Adobe Stock / Petra

tip 4

Als het echt niet anders kan: zet een val neer

Zet een wespenval neer. In plaats van op je eten komen de wespen dan op de val af en heb jij geen last van deze steekbeesten. Zet de val niet bij je op tafel neer, want dan heb je er alsnog last van. De beste plek is een eindje verderop.

Lees ook: Dit is wanneer je het meeste last hebt van wespen

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black