Maandverwachting: zo warm en zonnig wordt het in vakantiemaand juli

29 juni 2023, 07:11

Krijgen we vaak regen of veel stranddagen? Foto's: Tanja (links) en Gieny Westra (rechts)

Vakantiemaand juli staat voor de deur. Kunnen we net als in juni veel zon en zomerse tot tropische warmte verwachten? Of tapt de zomer in juli uit een ander vaatje? Je leest het in deze maandverwachting voor juli 2023.

Juli start met Hollands zomerweer, vergelijkbaar met wat we deze laatste week van juni zien. De temperatuur ligt op een normaal niveau, met grofweg maxima van 20-25 graden. Daarmee is het heerlijk weer om buiten te zijn. Er zijn flinke zonnige perioden en die worden afgewisseld met stapelwolken. En zo nu en dan ontstaat er ook een bui of trekt een regenzone over ons land.

Dus hou zowel je zonnebrandcrème als onze neerslagradar bij de hand. In juli zijn de dagen nog erg lang en wordt bij zonnig weer vaak zonkracht 6-7 verwacht. Hierbij kan een onbeschermde huid binnen 10-30 minuten verbranden.

In het tweede weekend van juli beginnen de scholen in regio midden als eerste aan de zomervakantie. Vanaf dan neemt de kans op zomerse temperaturen van 25 graden en meer iets toe, maar verder lijkt het nog wisselvallig te blijven met een mix van wolken, zon en een enkele regen- of onweersbui. Prima weer dus voor een actieve vakantie in eigen land, maar de echt warme stranddagen laten nog wel even op zich wachten.

Lees ook: Beleef onze Noordzee op zes onvergetelijke manieren

Tweede helft juli toenemende kans op strandweer

Het Hollandse zomerweer maakt in de tweede helft van juli mogelijk plaats voor een zonniger en warmer weertype. Zeker is dat niet, maar de neerslagkansen nemen af en warmer weer dan normaal is waarschijnlijk. Signalen voor extreme hitte met temperaturen van 35 graden en meer zijn er nog niet, maar de kans op stranddagen met zomerse tot tropische warmte groeit wel. Ga jij dus graag naar strand of een zwemplas toe? Dan mag je best hopen op wat mooie stranddagen in de tweede helft van juli.

Klimaatgemiddelde juli De Bilt

Lees ook: Dit weer is normaal in juli

Onweersbuien kunnen ons waarschijnlijk ook in de tweede helft van juli nog wel zo nu en dan bereiken. De hoeveelheid neerslag kan daarbij van plaats tot plaats sterk verschillen. Daar waar langere tijd geen buien vallen neemt de droogte weer toe.

Blijf op de hoogte van het laatste zomernieuws en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black