Jaarwisseling: de zeer dichte mist van 2020

31 december 2023, 16:01

Feestdagen
Je mistachterlicht mag je gebruiken bij een zicht van minder dan 50 meter. Foto: Jannes Wiersema

De jaarwisseling van 2019-2020 stond in het teken van rustig weer met weinig wind en mist. Regionaal ontstond zeer dichte mist vuurwerkmist

De hele oudejaarsdag van 2019 was het al mistig. Soms liep het zicht terug tot rond de 150 meter, maar echt verkeersbelemmerend is dat natuurlijk nog niet. Tijdens de avonduren ontstond allereerst in het noorden en noordwesten zeer dichte mist: lokaal liep het zicht al vóór middernacht terug tot minder dan 20 meter. Daardoor werd al snel een code oranje afgegeven door het KNMI, wat in Friesland, Groningen en Drenthe later op de avond werd omgezet in een code rood.

Weeralarm code oranje en rood jaarwisseling 2020. Bron: KNMI.
Weeralarm code oranje en rood jaarwisseling 2020. Bron: KNMI.

Lokaal minder dan 10 meter zicht

Tijdens de jaarwisseling werd door het vuurwerk een enorme hoeveelheid rook en as uitgestoten, dat onder de deken van mist bleef hangen.

Daardoor liep het zicht nog veel sneller terug. In de noordelijke provincies, maar later ook in het midden en westen, liep het zicht lokaal terug naar 5 tot 7 meter. Uiteraard leverde dat levensgevaarlijke situaties op.

Pas in de ochtend van Nieuwjaarsdag werd het zicht duidelijk beter en werd code oranje afgeschaald. Uiteindelijk hebben meerdere kettingbotsingen plaatsgevonden, waarbij helaas ook één dode te betreuren was.

Lees ook: Dit is wanneer je je mistlampen aandoet.

Vaker mist met Nieuwjaar

De jaarwisseling staat vaker in het teken van zeer dichte mist. Ook in de jaarwisseling van 2020-2021 kwam het tot code oranje vanwege dichte mist, in Zuid-Holland en Utrecht. Tijdens de jaarwisselingen van 2015-2016 en van 2016-2017 was het zicht op veel plaatsen ook al erg slecht. En de keer ervoor was het in het oosten van Brabant en noorden van Limburg ook al slecht zicht. De jaarwisseling van 2010-2011 verliep ook koud en in het midden en zuiden zeer mistig. Van 2007 tot 2008 was het in het hele land zeer mistig. En ook de eerdere jaren deze eeuwen kenden altijd wel regionaal dichte mist.

In de jaren '90 was het enkele keren raak met soms minder dan 10 meter zicht. Het verband met vuurwerk staat dan ook onomstotelijk vast.

Lees ook: Hoe ontstaat vuurwerkmist?

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven