Dit is het weer vaak bij Pinkpop

13 juni 2023, 06:54

Pinkpop 2017, gezien vanaf de Wilhelminaberg. Foto: Jan Boneschansker

Pinkpop vindt meestal plaats in de eerste helft van juni. Voert lekker festivalweer in deze tijd van het jaar de boventoon in de weerstatistieken? In dit artikel lees je over het weer tijdens Pinkpop.

Pinkpop wordt al sinds 1970 gehouden en is het langstlopende jaarlijkse popfestival ter wereld. Tot 2008 was Pinkpop altijd met Pinksteren, maar dit bleek steeds vaker niet zo handig te zijn. Soms valt Pinksteren al vrij vroeg in mei en dan is het festivalseizoen in de Verenigde Staten in volle gang. Bij een datum eind mei of in juni zijn er meer internationale bands in Europa en is het makkelijker om topbands te strikken.

Vorig jaar tropisch warm

De laatste jaren is Pinkpop meestal enkele weken na Pinksteren. In 2020 en 2021 ging het festival niet door vanwege de coronapandemie. In 2022 vond Pinkpop plaats van 17 tot en met 19 juni. Het was een zeer warme editie met tropische temperaturen op zaterdag en zondag. Op zondag werd het op het nabij gelegen meetpunt in Maastricht maar liefst 33,1 graden. En het weekend verliep zonovergoten. Op maandag kwamen er wolken, vielen een paar druppels regen en was het met maximaal 21,4 graden een stuk minder warm.

Dit jaar wordt Pinkpop gehouden van 16 tot 18 juni (vrijdag tot zondag). Komende jaren zal Pinkpop elk jaar in de eerste helft van juni zijn en nooit in het pinksterweekend.

Het gemiddelde weer in juni en de extremen

In Zuid-Limburg ligt de gemiddelde middagtemperatuur in juni op 21 of 22 graden en de nachttemperatuur rond een graad of 11. Over één maand valt gemiddeld zo’n 65 mm en regent het ongeveer 6% van de tijd. De zon schijnt in een gemiddelde junimaand 200 tot 210 uur. Dat is een kleine 7 uur per dag.

Het weer kan sterk variëren. Zo kan de zon op de ene junidag 16 uur schijnen en op een andere dag niet of nauwelijks. Tijdens een koude, natte dag kan het kwik onder de 15 graden blijven steken, maar ook snikheet weer met zo’n 35 graden is mogelijk.

Top 3 weerrecords tijdens Pinkpop.
Top 3 weerrecords tijdens Pinkpop.

Het maandrecord op het vliegveld bij Maastricht staat zelfs op 37,2 graden! Toch werd het tijdens het festival slechts twee keer warmer dan 30 graden. Op de eerste dag van Pinkpop in 2014 werd het 30,2 graden. Dit is gelijk ook de warmste editie van Pinkpop tot nu toe met een gemiddelde maximumtemperatuur van 28,8 graden. In 2021 zou het nog warmer zijn geweest met 28,9 graden, maar toen ging het festival niet door. De editie van 2022 kwam gemiddeld op 28,1 graden uit net als 1979. Op de tweede dag van Pinkpop 2022 was het met 33,1 graden de warmste Pinkpop dag ooit gemeten.

Bijna 12% van de festivaldagen steeg de temperatuur op weerstation Maastricht boven 25 graden. Ga je kamperen dan moet je weten dat koude nachten zeker niet uitgesloten zijn. Minima van een graad of 5 en zelfs vorst aan de grond zijn in juni mogelijk.

Lees hier alles over het normale weer in Nederland in juni

Noodweer in 2014

In de maand juni kan het in Nederland ook onweren. Af en toe komt het zelfs tot zeer zware onweersbuien. Tijdens de laatste avond van Pinkpop 2014 trok er een zeer zware onweersbui over de regio en was sprake van code rood. Onweer en zware windstoten troffen het festivalterrein en het optreden van Metallica werd enige tijd uitgesteld.

Het zwaarste weer trok gelukkig net niet over het festivalterrein. Terwijl de buien naar Duitsland wegtrokken namen ze nog verder in hevigheid toe. In Duitsland vielen door het noodweer zes doden en ontstond voor tientallen miljoenen euro’s schade.

Na afloop ontstond discussie in de media of er onverantwoorde risico’s waren genomen en het festival niet eerder op de dag al had moeten worden stopgezet. Wat hierin sterk meespeelde waren de gebeurtenissen bij Pukkelpop in 2011. Op dit festival in België trok een zeer zware onweersbui wel precies over het festivalterrein en eiste vijf slachtoffers.

Vaak prima festivalweer, vuurbol in 2018

De laatste jaren was meestal sprake van prima festivalweer met maxima tussen 19 en 24 graden, regelmatig zon en slechts een enkele gewone regenbui. De meest zonnige edities van Pinkpop vonden dan ook allemaal recent plaats. In 1992 vond het festival alleen op pinkstermaandag plaats en toen scheen de zon helemaal niet. In 2007 scheen de zon gemiddeld over drie dagen slechts één uur.

De zon kan overigens in juni wel gevaarlijk zijn. In deze maand schijnt de zon in Zuid-Limburg ’s middags vaak met zonkracht 7. Zonder zonnebrandcrème kan je dan al in minder dan een kwartier verbranden.

Een hoogtepunt tijdens Pinkpop 2018 was tijdens het optreden van de Foo Fighters. Het was een heldere avond en een meteoroïde veroorzaakte rond 23:11 uur een felle vuurbol aan de hemel.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black