Fruitvliegjes: hierom heb je er bij warm weer veel last van

10 juli 2024, 10:55

Ongedierte
Fruitvliegjes op stuk fruit. Foto: Adobe Stock /phoopanotpics.

De zomer barst los en ja hoor, de fruitvliegjes komen massaal op je eten en prullenbakken af! Waarschijnlijk denk je bij deze beestjes meteen aan de zomer, maar wist je dat fruitvliegjes er niet alleen in de zomer zijn?

Fruitvliegjes hebben warmte nodig en zijn hier dan ook altijd naar op zoek. Hebben ze dit gevonden? Dan kunnen ze heel het jaar overleven. De levenscyclus van de beestjes is dus afhankelijk van de weersomstandigheden, waardoor er in de herfst en winter veel doodgaan. Maar hebben ze een warm plekje veroverd, in bijvoorbeeld een huis, en hebben ze genoeg voedsel tot hun beschikking, dan overleven ze het koude seizoen!

De start van het fruitvliegjesseizoen: de lente

Met de start van de lente worden de fruitvliegjes die de koude wintermaanden hebben overleefd weer actief. Vanaf dan leggen zij ook weer eitjes, waardoor er heel veel nieuwe fruitvliegjes bijkomen. En hoe warmer het wordt, hoe actiever de fruitvliegjes. Ze zijn dan constant bezig met eitjes leggen en voedsel zoeken. Enerzijds zie je ze in de zomer dus meer omdat ze actiever zijn, anderzijds zijn er in de zomer ook veel meer fruitvliegjes.

Fruitvliegjes weghouden

Terwijl je geniet van een barbecue of lunch in het zonnetje, zijn die kleine beestjes rond het voedsel behoorlijk irritant. Gelukkig zijn er een aantal simpele trucjes om de beestjes op afstand te houden. Zo houden ze niet van sommige planten en kruiden. Zet een lavendel- of basilicum plantje neer en je houdt de fruitvliegjes op afstand. Ook hebben ze een hekel aan azijn. Zet een bakje met water en een beetje azijn op tafel en je zult geen tot weinig last van ze hebben!

Lees ook ons uitgebreide weerbericht

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven