Alles wat je wilt weten over de Aziatische Hoornaar

18 juli 2023, 16:22

De Aziatische Hoornaar. Foto: Adobe Stock / Eduardo Gonzales.

Hoe warmer en droger, hoe beter, als het aan de wesp ligt. Dit bekent veel wespennesten en dus ook veel wespen die ons flink wat overlast kunnen bezorgen. Helaas niet alleen de gewone wesp, maar ook de monsterwesp, oftewel de Aziatische Hoornaar, die weer in Nederland gespot is.

Verschil tussen de Aziatische Hoornaar en de gewone wesp

Het grootste verschil tussen de gewone wesp en de Aziatische Hoornaar is zijn lengte. Dit beestje is namelijk twee keer zo groot als de normale wesp. Verwar hem echter niet met zijn Europese broer: die kan namelijk drie keer zo groot worden als de wesp. Je herkent de Aziatische monsterwesp dus aan zijn lengte, maar ook qua uiterlijk verschilt hij van de wesp zoals wij die kennen. De Aziatische Hoornaar is zwart met een oranje gezicht, een gele band aan de voorkant van zijn lijf en oranje aan de achterkant. Zijn poten zijn lichtgeel. De Europese Hoornaar is geel met zwarte banden, heeft een geel gezicht, een donkerrode borst en donkere pootjes.

Wespennest van Aziatische Hoornaar in boom. Foto: Adobe Stock / DoloresGiraldez.
Wespennest van Aziatische Hoornaar in boom. Foto: Adobe Stock / DoloresGiraldez.

Waar in Nederland leeft de wesp uit Azië?

De Aziatische Hoornaar is in 2017 voor het eerst gespot in Nederland, maar dat nest is nooit verwijderd. De monsterwesp heeft zich dus kunnen voortplanten en omdat het beest tientallen kilometers af kan leggen, zal hij overal in ons land voor kunnen komen. Ook dit jaar is de Aziatische Hoornaar al gespot door een imker in Noord-Brabant. Het exotische insect is wel zeldzaam in Nederland en wordt vaak verward met de Europese Hoornaar.

Lees ook: Met deze tips hou je wespen ver bij je vandaan

De monsterwesp voedt zich met bijen

Het zwart met geel en oranje gestreepte insect voedt zich met bijen, wat slecht is voor ons ecosysteem. Vandaar dat de wesp op de EU-lijst met schadelijke planten- en dierensoorten staat en nesten vernietigd moeten worden door de gemeentes. Meestal hangen de nesten heel hoog in een boom en daarom worden deze met een drone opgezocht, bespoten met gif en vervolgens verwijderd.

Wat als je gestoken wordt door de Aziatische Hoornaar?

De wesp zal niet zo snel agressief zijn naar mensen toe, behalve als je hem aanvalt. Dan kan de hoornaar steken en dat doet pijn, maar niet veel meer dan de steek van een normale wesp. Verwijder de angel en leg iets verkoelends op de branderige plek waar je gestoken bent. Pas wel op als je een wespennest van de Aziatische Hoornaar tegenkomt: de wespen zullen er alles aan doen om het nest te beschermen!

Lees ook: Dit is wanneer je het meeste last hebt van wespen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black