Muggenoverlast gaat flink toenemen!

08 mei 2023, 07:30

Natuur
Steekmug. Foto: Adobe Stock / AyKayORG

Misschien heb je ze alweer gezien: muggen. Dat is niet gek, want doordat het vochtiger en warmer wordt zijn de omstandigheden ideaal voor een ware muggenexplosie. Hoeveel overlast kunnen we komende periode verwachten?

De afgelopen week hadden we met warmer weer te maken en ook de eerste officiële 20 graden was een feit. Toch was het allesbehalve droog lenteweer, want geregeld trokken regengebieden of buien over het land. Van droogte is dus absoluut geen sprake, wat ook goed terug te zien is in de groene natuur.

Lees hier meer over het weer in ons uitgebreide weerbericht

Toch heeft dit vochtige en warme weer ook een keerzijde, want dit weertype is ideaal voor muggen. Muggen gedijen namelijk goed in warme omstandigheden. In emmers, op platte daken van schuurtjes en andere oppervlakken ontstaat met dit weer snel een laag stilstaand water. Dit is de ideale kraamkamer voor muggen om eitjes te leggen.

Lees ook: Warmte en buien: garantie voor muggen

Komende tijd dus meer muggen?

Het vochtige en warmere weer lijkt komende tijd aan te houden, waardoor de hoeveelheid muggen flink zal gaan toenemen. Je gaat ze vooral tegenkomen in omgevingen waar veel water is, zoals rond vijvers en slootjes. Als je komende weken dus op de fiets langs een mooi meer fietst, doe dan een zonnebril op zodat muggen niet in je ogen komen.

Dit kan je doen om niet geprikt te worden door muggen

Het is overigens normaal dat rond deze tijd van het jaar de muggen weer in opkomst zijn. Komende maanden kan je regelmatig geprikt worden met, gemiddeld gezien, in augustus de piek. Toch kan je voorkomen dat muggen in je huis komen. Zo kan je horrengaas plaatsen voor deuren en ramen. Om jezelf te beschermen is het ook slim om antimuggenspray op te doen.

Toch geprikt? Dit doe je tegen de jeuk!

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven