Karinthië: opvallend zonnige Oostenrijkse regio

08 mei 2019, 14:49

Branded Content
Tauernhoehenweg-in-Karinthie-1280x600
Tauernhoehenweg-in-Karinthie-1280x600
Tauernhoehenweg-in-Karinthie-1280x600

Prachtige berglandschappen én stralend zonnig weer, het kan in Karinthië! De streek in het zuiden van Oostenrijk heeft opvallend veel zonuren en daardoor doet het klimaat Mediterraan aan. De zon staat in de zomermaanden honderden uren te blaken aan de hemel. Zomerse temperaturen van 25 graden of meer maken het warme Zuid-Europese gevoel in de zomermaanden helemaal af.

Het Karinthische zomerklimaat kenmerkt zich door zonnige zomerse dagen, waarbij boven de berghellingen ’s middags vaak stapelwolken ontstaan. Regen valt in de vorm van onweersbuien, maar een groot deel van de tijd is het droog. De buien ontstaan namelijk vaak pas in de loop van de middag. Buien komen bovendien op slechts 11 dagen in de maand voor. Een groot deel van de zomermaanden is het dus heerlijk weer. In juli valt ongeveer 130 mm regen. Augustus is met 90-110 mm wat droger.

Met 245 zonuren is juli de zonnigste maand van het jaar in Karinthië. In het noorden van de Alpen is de zon veel minder vaak te zien. Zo schijnt de zon in Zell am See, in de deelstaat Salzburg, in juli slechts 190 uur. Ter vergelijking, in Nederland kent de maand juli 212 zonuren.

Natur-Aktiv-Biosphaerenpark-Nockberge
Natur-Aktiv-Biosphaerenpark-Nockberge

Foto: Franz Gerdl

Niet alleen van de zon krijg je de zomer in de bol in deze prachtige regio. Ook de temperatuur maakt deze streek ideaal om van de Alpen én warmte te genieten. In het laagland van Karinthië, in Villach, is de gemiddelde zomertemperatuur ruim 25 graden. In juli en augustus komen de maxima zelfs op vier dagen boven 30 graden uit. In de bergen is het een paar graden minder warm, maar is het nog steeds heerlijk warm weer.

De ideale reis naar de Alpen

Ben je op zoek naar prachtig weer in de zomer én ga je graag naar de bergen? Dan is Karinthië de ideale plek om naartoe te gaan. Deze streek biedt je de mooiste landschappen en heerlijke wandelingen waarbij je één wordt met de natuur. Ga bijvoorbeeld op pad met een “Natur Aktiv” gids en overnacht ergens midden in de bergen, ver weg van alle toeristen. Ook kun je cultuur snuiven in een van de vele mooie dorpen of stadjes en genieten van al het lekkere eten dat Karinthië te bieden heeft. Het levensgenot van de Karinthiërs zorgt ervoor dat je helemaal tot rust komt en met een brede glimlach terug naar Nederland gaat.

Nockbergetrail_Turrach-verkleind
Nockbergetrail_Turrach-verkleind

Foto: Franz Gerdl

Op Berglust.at vind je de mooiste verhalen van tripjes die je in Karinthië kunt maken. Deze website van het toerismebureau van Karinthië laat je inspireren door al het moois dat de Zuid-Oostenrijkse deelstaat te bieden heeft.

Waan je bijvoorbeeld in de Andes en ga mee op een lama-trektocht. Liever een rijdend vervoersmiddel? Maak dan een tocht met je auto over de Nockalmstrasse, een van de mooiste wegen in de Alpen. Geniet daarbij van de uitzichten op de prachtige bergtoppen en kom te weten hoe de bergen en natuur op deze plek zijn ontstaan.

Klik hier voor nog meer inspiratie en “Magische Momente”.

Foto: Franz Gerdl

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven