Zes tips tegen koude voeten in bed

15 maart 2023, 17:01

Koude voeten in bed. Foto: Adobe Stock / Esemeralda

De winter is in het land. Hierdoor stap je ’s avonds in een koud bed, maar vervolgens lig je nog uren wakker met voeten als ijsklompjes. Hoe los je dit winterse probleem op?

Koude voeten? Hoe komt het?

Koude voeten komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Hiervoor worden de mannen vaak gebruikt als kachel om de koude voeten aan op te warmen. Hoe komt het dat dit probleem vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen? De reden is dat vrouwen meer vet- en minder spiermassa hebben. Vrouwen hebben het daardoor gewoon sneller koud.

Spiermassa creëert warmte, waardoor mannen het minder vaak koud hebben. Daarbij wordt je bloedcirculatie beïnvloed door het oestrogeen hormoon (vrouwelijk geslachtshormoon), waardoor koude voeten sneller ontstaan. Verder daalt je lichaamstemperatuur, wanneer de slaapkamertemperatuur daalt.

Dit zijn dé 6 tips tegen koude voeten

Deze 6 tips helpen je tegen koude voeten in bed.

tip 1

Tip 1: Het juiste dekbed

Je dekbed bepaalt voor 80% of je het warm of juist koud hebt in bed. Wanneer je last hebt van koude voeten in bed is het verstandig om te kijken naar het juiste dekbed. Ga voor een donzen of wollen dekbed als je een echte koukleum bent. Let bij een donzen dekbed op het donspercentage: een hoger percentage dons, zorgt voor een warmer dekbed. Wanneer je kiest voor een dekbed met 90% dons blijf je lekker warm tijdens de winterkou. Daarbij is een bijpassend dekbedovertrek ook belangrijk. Kies voor een dekbedovertrek van flanel wanneer je het snel koud hebt.

tip 2

Tip 2: Gebruik hulpmiddelen

Er zijn allerlei middelen die je kunnen helpen wanneer je snel last hebt van koude voeten. Doe bijvoorbeeld sokken aan in bed. Het is even ander dan normaal, maar ze kunnen weer uit als je helemaal warm bent. Een andere tip; leg een kersenpittenzak of warme kruik bij je voeten. Is dit nog niet genoeg? En voelt je hele lichaam koud aan? Kies dan een elektrische deken!

tip 3

Tip 3: Beweeg meer

Door te bewegen krijg je het snel warm. Dit helpt dus ook tegen koude voeten. Ga sporten, wandelen of doe specifieke oefeningen voor je voeten. Ga op je tenen staan en zak langzaam weer naar beneden en omhoog. Wil je liever een oefening waarbij je kan zitten of liggen? Draai dan rondjes met je enkels.

tip 4

Tip 4: Ga in bad

Een warm bad of een wisselbad (warme en koude temperaturen wisselen af) stimuleert je bloedsomloop en helpen je om je lichaam weer op te warmen. Doe je voeten eerst 2 tot 3 minuten in een warm bad en vervolgens slechts 10 seconden in een koud bad. Dit doe je vijf keer. Je begint altijd met een warm bad en eindigt altijd met koud bad.

tip 5

Tip 5: Voetmassage

Een voetmassage met lavendelolie zorgt voor een betere bloedcirculatie. Lavendel heeft een rustgevende werking en daarbij een positieve invloed op de kwaliteit van je slaap. Je voeten zijn de volgende dag ook nog eens extra zacht Doe na de massage je sokken aan om je voeten heerlijk warm te houden.

tip 6

Tip 6: Opwarmen aan je partner

Om af te sluiten de meest simpele en fijne manier om je koude voeten op te warmen in bed. Natuurlijk je koude voeten opwarmen aan je partner!

Lees hier meer artikelen over weer en gezondheid

Bron: BeterBed

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black