Droogte neemt toe: neerslagtekort door 100 mm grens

08 juni 2023, 07:50

De akkers worden deze dagen flink beregend. Foto: Adobe Stock / Giorgio Clementi

Veel mensen vinden het droge en vaak zonnige weerbeeld van afgelopen tijd heerlijk, maar de natuur is inmiddels wel weer toe aan wat regen. Het is namelijk sinds half mei kurkdroog in bijna heel het land. Het neerslagtekort is hierdoor, ondanks een extreem natte lente, al opgelopen tot bijna 100 mm.

De droogteperiode in ons land loopt doorgaans van april tot en met september. Op dit moment zitten we op een neerslagtekort van ruim 98 mm. Dagelijks verdampt op vrij zonnige en warme dagen zoals vandaag ongeveer 4 mm. Dat betekent dat we vandaag de grens van 100 mm neerslagtekort zullen passeren. Volgens de prognose, die hieronder te zien is, komen de 5% droogste jaren zelfs eind volgende week al in zicht.

Van grote droogteproblemen is op dit moment nog geen sprake, maar als er de komende weken ook nauwelijks of geen regen valt zullen steeds meer maatregelen moeten worden genomen zoals bijvoorbeeld sproeiverboden.

Gras en zandgronden verdrogen snel

Vooral meerdere grassoorten beginnen nu te verdrogen, wat ook al goed te zien is aan bijvoorbeeld bermen langs de weg. Die kleuren inmiddels op veel plekken in het land geel of bruin. Op de hogere zandgronden beginnen zelfs hele weilanden al geel te kleuren. Dit heeft echter voor een bepaalde groep ook voordelen. Als de grassen helemaal verdrogen komen er minder pollen in de lucht. Hierdoor nemen de hooikoortsklachten af.

De meeste grondwaterstanden zijn op dit moment nog normaal tot zelfs hoog. Dit komt doordat we een extreem nat voorjaar hebben beleefd. Toch zijn er enkele gronden die wel een lage grondwaterstand hebben. Dit zijn voornamelijk hoge zandgronden. Zandgronden kunnen veel slechter water vasthouden dan bijvoorbeeld klei- en veengronden. Hierdoor zien we ook dat sloten op zandgronden langzamerhand al droog beginnen te vallen. De verwachting is dat komende weken de grondwaterstonden verder zullen dalen, en dat de meeste zandgronden zullen verdrogen.

Ook de rivierstanden lopen sinds half mei terug. Zo zijn de rivierstanden van de Rijn en de Maas inmiddels gedaald tot iets onder het langjarig gemiddelde. Naar verwachting zullen ook deze geleidelijk verder afnemen, maar van problematische rivierstanden is voorlopig nog lang geen sprake. Mocht het wel nog echt lang droog blijven, dan kunnen de rivierstanden wel problematisch laag uitvallen. Zeker omdat er dit jaar erg weinig smeltwater beschikbaar is in de Alpen. Dit komt doordat er opvallen weinig sneeuw is gevallen afgelopen winter.

Laatste jaren vaker droog

Extreme droogte was de laatste jaren geen uitzondering. Zo beleefden we vorig jaar nog een extreem droge zomer en ook 5 jaar geleden hadden we in Nederland te maken met een zeer droge periode. Het jaar 2018 staat op nummer zes van de droogste jaren ooit gemeten, en het jaar 2022 op nummer vijf op basis van de ranglijst met het maximale neerslagtekorten in een jaar.

Lees ook: Dit zijn de droogste jaren van Nederland

Krijgen we net zo'n droge zomer als vorig jaar?

Of we dit jaar ook zo'n extreem droge zomer krijgen ligt volledig aan de neerslag die er nog gaat vallen komende maanden. De komende tijd is het nog vaak droog en zonnig, waardoor het neerslagtekort flink op zal lopen. Dit is goed te zien in de prognose in de grafiek die we eerder getoond hebben. Vanaf halverwege juni neemt volgens de seizoensmodellen de wisselvalligheid mogelijk iets toe.

Dit zal voornamelijk om buien gaan die vaak ook nog eens alleen plaatselijk vallen. Dit betekent dat het neerslagtekort hoogstwaarschijnlijk niet zal afnemen, maar dat de stijging minder snel zal verlopen. Van een echt natte periode lijkt zeker geen sprake, en een daling van het neerslagtekort dus ook niet.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black