Zeer uitzonderlijk: sneeuw gevallen op 7 mei!

07 mei 2021, 11:33

Natte sneeuw in mei 2021 blijft liggen op de daken

Het moet niet gekker worden: het mag dan wel 7 mei zijn, maar vanochtend vroeg viel in het zuidoosten natte sneeuw! En niet zo’n beetje ook: in de omgeving van ‘s -Hertogenbosch en Veghel kleurde het zelfs wit! De pittige buien gingen ook gepaard met onweer en hagel.

Natte sneeuw in mei is best zeldzaam, maar dat de sneeuw ook echt blijft liggen is heel bijzonder. De laatste dag na de winter in De Bilt met een sneeuwdek is 4 mei. Dat gebeurde in 1978. In De Bilt werden de laatste natte sneeuwvlokken waargenomen op 17 mei 1935. In andere delen van Nederland is natte sneeuw zelfs nog iets later in de lente waargenomen. Zo dwarrelden op 23 mei 2013 in Stavoren en Lelystad nog sneeuwvlokken naar beneden.

Veel sneeuw lag er op 5 mei 1957. Op de Vaalserberg ontstond toen namelijk een dek van maar liefst 15 centimeter! Recentelijk, op 4 mei 2019 kleurde de Vaalserberg ook wit, maar toen ging het om slechts een dun laagje sneeuw. Door de hoge ligging komt een sneeuwdek op de hoogste heuvels van Limburg vaker voor dan in de rest van het land. Dat zo ver in het voorjaar nog in de lage delen van Nederland sneeuw valt zoals vandaag is dus heel bijzonder!

Voor sneeuw in mei moet werkelijk alles meezitten. We hebben koude lucht nodig die helemaal vanaf de Noordpool naar onze kant wordt geblazen. Daarbij moeten er buien overtrekken en moet de neerslag in de nacht of vroege ochtend vallen. Overdag is het in mei vaak te warm voor natte sneeuw en krijg je alleen hele koude regen of hagel.

Lees ook: Dit is de meeste sneeuw die ooit in Nederland is gevallen

7 april 2021: uitzonderlijk veel sneeuw

Opvallend: precies een maand geleden hadden we ook met sneeuw te maken. Op 7 april viel namelijk een uitzonderlijke hoeveelheid van bijna 20 centimeter! Ook daarna is nog een paar keer natte sneeuw waargenomen in ons land.

Na de sneeuw van vandaag is de kou echt uit de lucht. Zondag kan het in het zuidoosten lokaal zelfs 27 graden worden, een enorm contrast met de sneeuw van vandaag!

Lees ook het meest uitgebreide weerbericht van Nederland om te weten wat voor weer het in jouw regio wordt.

Bijzondere beelden

Heb jij geen sneeuwvlokken gezien vandaag? Gelukkig hebben we de bijzondere foto’s en video’s nog:

Hoofdfoto: Jeroen de Wildt

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black