Weekend weer: zomers warme Moederdag

07 mei 2021, 07:30

bloemen, moederdag Foto: Marinette Raaijmakers

Het weer tijdens de komende twee weekenddagen verschilt flink. Zaterdag is het grijs en zijn er vooral ’s middags perioden met regen. Pas in de avond wordt het 13-16 graden. Zondag, Moederdag, wordt het beduidend warmer met in het midden, zuiden en oosten van het land 23-26 graden. Er is meer zon dan op zaterdag, al kan er ook een enkele (onweers)bui voorkomen. In de kustgebieden is er meer bewolking en blijft de temperatuur wat achter.

Het weekend start koud. In de nacht naar zaterdag kan het landinwaarts lokaal een graadje vriezen. Denk aan je zomerplantjes! In de kustgebieden liggen de minima tussen 1 en 3 graden. 

Zaterdag zijn er wolkenvelden en het oosten enkele opklaringen. Vanuit het zuidwesten stijgt gedurende de ochtend de kans op regen. De middag verloopt op veel plaatsen nat en vooral in de westelijke helft van het land kan het soms flink doorregenen. Er waait matige, aan de kust vrij krachtige, zuidenwind. Deze wind voert zachte lucht aan. Ondanks het natte weerbeeld wordt het hierdoor nog 13 graden in het noorden tot 16 graden in het zuiden. Deze maxima worden overigens pas laat in de middag of in de avond bereikt. In de avond wordt het vanuit het zuidwesten droog.

Regionaal zomers warme Moederdag

Moederdag, zondag, wordt waarschijnlijk de warmste dag van 2021 tot dusver. De maximumtemperatuur komt in grote delen van het land uit op 23-26 graden. In het zuidoosten kan het lokaal 27 graden worden. Vlak aan zee wordt het 20-22 graden en op de Wadden blijft het kwik mogelijk net onder de 20 graden steken. 

Zo warm is het dit jaar nog niet geweest. De warmste dag dit jaar tot nu toe was 31 maart.

In het noorden en westen kan de dag beginnen met een bui en er is aanvankelijk vrij veel bewolking. In het midden, zuiden en oosten is ook ruimte voor de zon. Pas wel op met zonnen. Met midden op de dag zonkracht 6 kan je in 15-30 minuten al verbranden. In de avond kan landinwaarts mogelijk een onweersbui voorkomen.

Volgende week groeizaam weer 

Na het weekend komen de maxima op de meeste dagen uit tussen 15 en 20 graden. Deze middagtemperaturen zijn normaal voor half mei en het is hiermee beduidend warmer dan afgelopen week. Maandag kan een behoorlijk natte dag worden. De dagen erna zijn er dagelijks buien, maar ook perioden met zon. 

Lees ook: het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Hoofdfoto: Marinette Raaijmakers

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black