Lente-temperaturen op komst!

07 maart 2022, 11:30

Heerlijk lenteweer op de Zeeuwse stranden. Foto: Anne-Marie van Iersel

De afgelopen tijd konden we al vaak genieten van droog en zonovergoten weer. De schrale oostenwind maakte het voor het gevoel vaak een stuk kouder. De komende dagen komt daar verandering in. De temperatuur weet de stijgende lijn te vinden en er staat volop lenteweer op het programma! Details over het lenteweer lees je in dit artikel.

Het vroege voorjaar heeft ons al getrakteerd op flink wat zonneschijn. Toch voelde het af en toe eerder als winter dan lente. In de nachten vroor het geregeld een paar graden en de vroege ochtend verliep koud. De zon wist de lucht overdag wel op te warmen naar een graad of 8, maar door de schrale oostenwind lag de gevoelstemperatuur vaak slechts enkele graden boven het vriespunt.

Zonnig, zachter en aangenamer

Deze week gaan we dan eindelijk met écht lenteweer te maken krijgen! De wind draait namelijk van het oosten naar het zuidoosten tot zuiden. Hierdoor krijgen we met mildere lucht vanuit het zuiden van Europa te maken. Het blijft zonovergoten, maar de temperatuur valt een stuk hoger uit dan we van eerder gewend zijn. Woensdag en donderdag wordt het in het midden en zuiden van het land 14 à 15 graden. De luchtvochtigheid is dan wat hoger, waardoor het niet meer schraal aanvoelt. In de zon zal het voor het gevoel zeer aangenaam zijn.

Ga er lekker op uit met het mooie weer! Hier vind je drie mooie wandelroutes in ons land.

Lenteachtige plaatjes met bloesem en een hommel. Foto: Adri Joosse
Lenteachtige plaatjes met bloesem en een hommel. Foto: Adri Joosse

Impuls voor de natuur

Door de aanvoer van zachte lucht zullen ook de nachten vanaf het einde van deze werkweek op de meeste plaatsen vorstvrij verlopen. Vanaf vrijdag krijgen we vanuit het westen wel met meer bewolking te maken en mogelijk kan er dan voor het eerst sinds lange tijd weer wat regen gaan vallen. De natuur zal door het zachte weer en de regen flink gaan uitlopen wat het lenteachtige plaatje compleet maakt. Voor mensen die last hebben van hooikoorts is dit minder goed nieuws, want de bloei van berken kan daardoor op gang komen.

Lees hier wat je in maart al in de tuin kan doen.

Kans op eerste officiële lentedag

Met deze temperaturen is er in De Bilt grote kans om de eerste officiële lentedag van het jaar te noteren. Daarvoor moet het kwik naar 15 graden of meer stijgen. Tijdens de jaarwisseling was het ook al erg zacht in ons land. In Maastricht was op het op Nieuwjaarsdag al 15,1 graden. Op het landelijk hoofdstation in De Bilt werd het toen 13,2 graden.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven