Volgende week is het weer tijd voor de meteorenzwerm Geminiden

07 december 2023, 07:10

De Geminiden, vastgelegd door Arnold Tukkers.

Donderdag 14 december bereikt de meteorenzwerm Geminiden zijn maximum. Deze meteoren zijn snel en hebben vaak heldere en korte sporen. Tijdens optimale weercondities zijn volgende week in onze omgeving samen met andere zwermen 55-75 vallende sterren per uur te zien.

Tijdens de nacht van 14 naar 15 december zijn, als het weer het toelaat, vallende sterren van de meteorenzwerm Geminiden te zien. Rond 00:45 uur is het beste moment om de meteorenzwerm waar te nemen. Dat is circa 7 uur na het maximum. De Geminiden hebben doorgaans een korte piek: je hebt 21 uur om de zwerm waar te kunnen nemen. Een dag ervoor of erna is nog maar 21% van het aantal meteoren te zien.

De naam Geminiden komt van het sterrenbeeld Gemini. In het Nederlands heet dit sterrenbeeld Tweelingen. De meteoren van de Geminiden lijken uit dit sterrenbeeld te komen. Het zijn een van de grootste sterrenregen ter wereld. De Geminiden-meteorenregen werd pas in 1862 voor het eerst ontdekt en is sindsdien in intensiteit blijven toenemen.

De maan zal geen grote rol spelen in het waarnemen van de Geminiden, want de maan is dan nauwelijks zichtbaar. Hierdoor kan het echt donker worden. De zon komt 8:41 uur op en rond 8:00 uur begint het te schemeren.

Lees ook: wat zijn vallende sterren?

Weer tijdens hoogtepunt Geminiden nog onzeker

De Geminiden zijn het best waarneembaar op een donkere locatie met een heldere hemel en weinig lichtvervuiling. Bewolking kan roet in het eten gooien. Het is nog onduidelijk of tijdens het piekmoment (veel) bewolking aanwezig is. Met onze uitgebreide weersverwachting blijf je op de hoogte van de weersomstandigheden tijdens het hoogtepunt van de meteorenzwerm.

Lees onze kijktips voor vallende sterren.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black