Hittegolf op komst

06 augustus 2022, 11:45

Bij hitte is het heerlijk om een verfrissende duik te nemen. Foto: Martin Herms.

Na een aangenaam zomerweekend met maximaal 26 graden in Limburg op zondag zal het in de nieuwe week fors warmer worden. De kans op een hittegolf is voor het zuiden en zuidoosten van het land vrij groot. Donderdag tot en met zaterdag krijgt het midden van het land waarschijnlijk te maken met tropische hitte van 30 graden. Daarmee lijkt ook een officiële landelijke hittegolf in de maak.

Om in ons land van een hittegolf te mogen spreken moet het vijf dagen achtereen 25 graden of meer zijn, waarvan drie tropische dagen met 30 graden of meer. In juli hebben we in de week van de wandelvierdaagse van Nijmegen een korte hittepiek beleefd met regionaal drie tropische dagen. De heetste dag van de zomer vond op 19 juli 2022 plaats met 39,5 graden op het weerstation in Maastricht. Er was toen een reeks van vier zomerse dagen waarvan er drie tropisch.

Vanaf dinsdag lokaal tropisch

Met het bereiken van de zomerse waarden van 25 graden staat Limburg op zondag al aan het begin van een regionale hittegolf. Vanaf maandag wordt het ook in Noord-Brabant, de Achterhoek en Twente zomers warm in de middag met ruim 25 graden. Dinsdag wordt het in het hele land zomers warm, zelfs op de stranden. In Limburg kunnen ze mogelijk de eerste tropische dag al noteren. Woensdag tot en met zondag geeft de thermometer op het warmste moment van de dag waarden van 30 tot 34 graden aan. Vrijdag en zaterdag zijn de heetste dagen van de week met tegen de 35 graden in Arcen Noord-Limburg.

Als op dinsdag in Limburg de tropische waarde van 30 graden gehaald wordt, en een paar tropische middagen volgen, dan is waarschijnlijk donderdag al sprake van een regionale hittegolf, de eerste van dit jaar.

In het tweede weekend van augustus blijft het op veel plaatsen erg warm voor de tijd van het jaar. Wel lijkt de ergste hitte op zondag wat te worden getemperd. Mocht de weersverwachting uitkomen dan is mogelijk op zaterdag sprake van een officiële landelijke hittegolf, de 30ste sinds 1901. De laatste landelijke hittegolf vond plaats in 2020 en duurde van 5 tot en met 17 augustus.

Droogte. Foto: Adobe Stock / Bernd Brueggemann.
Droogte. Foto: Adobe Stock / Bernd Brueggemann.

Aanhoudend droog

Voor de mensen die van zon en warmte houden is het de komende week prima weer. De meeste dagen verlopen zonovergoten. Hier vind je de uitgebreide weersverwachting.

De droogte in ons land houdt echter aan en dat is voor de natuur geen goed nieuws.

Nachten eerst nog relatief koel

In de eerste dagen van de nieuwe week koelt het in de nachtelijke uren nog enigszins af naar 12 tot 16 graden. In de tweede helft van de week worden de nachten echter zwoel. Vooral in de steden koelt het moeizaam af. De luchtvochtigheid zal in de tweede helft van de week iets omhoog gaan, maar drukkende warmte wordt niet verwacht mede doordat er overdag een matige oostenwind waait.

Een goede tip is om juist op koele momenten, zoals ’s avonds laat en ’s nachts alle ramen en deuren tegen elkaar open om met frisse lucht je huis af te koelen. Het beste moment om te koelen is aan het eind van de nacht. Dan is de temperatuur het laagst. Ook in de vroege ochtend kun je je ramen en deuren prima openhouden om wat frisse lucht binnen te laten.

Meer tips om het huis koel te houden vind je hier.

Genoeg water drinken tijdens warme dagen. Foto: Adobe Stock / mbruxelle.
Genoeg water drinken tijdens warme dagen. Foto: Adobe Stock / mbruxelle.

Het is raadzaam rekening te houden met de hitte en voldoende water te drinken, vooral ouderen want zij zijn gevoeliger voor zomerse tot tropische hitte.

Diana Woei

Diana Woei

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black