De regen in het zuidoosten verlicht neerslagtekort niet

04 augustus 2022, 13:30

Schepen op het droge in jachthaven van Beusichem. Foto: ANP / JEROEN JUMELET

De buien die in de loop van de dag over het zuidoosten van het land trekken, zullen geen rol van betekenis spelen in het neerslagtekort. Het gaat slechts om een aantal millimeter, te weinig om verlichting te brengen.

De komende uren trekt regen over het oosten van Noord-Brabant en later krijgen ook delen van Gelderland, Overijssel en Limburg met wat neerslag te maken. In Limburg kan daar ook onweer bij zitten. Het zijn echter geen stevige buien en een groot deel van de neerslag zal gelijk weer verdampen. Alleen in Limburg kan er vanavond lokaal een wat stevigere bui vallen.

Bij de huidige weersomstandigheden, zonnig en warm, verdampt ongeveer 5 millimeter per dag. De buien die de komende uren gaan vallen zullen deze hoeveelheid op de meeste plekken niet gaan halen. De neerslag die valt verdampt dus en is gelijk weer weg. Hoewel de buien wel fijn zijn voor het gras, ze zullen het neerslagtekort waarmee het zuidoosten te maken heeft niet echt verlichten.

Maas krijgt wat regen

Boven de Ardennen valt in de nacht naar vrijdag naar wel een noemenswaardige hoeveelheid neerslag. Op grote schaal gaat het om meer dan 20 millimeter en lokaal kan het richting de 50 millimeter gaan. Omdat de bodem daar ook erg droog is en de neerslag daarom minder snel wordt opgenomen, zouden de buien tot overstromingen kunnen leiden.

De regen bij onze zuiderburen zou voor Nederland positief kunnen uitpakken. Omdat de regen boven het stroomgebied van de Maas valt kan het ook iets gaan doen aan de waterstand in ons land.

Neerslagtekort neemt verder toe

Na de paar buien op donderdag en vrijdag blijft het volgende week zo goed als droog. Het neerslagtekort zal daardoor alleen maar toenemen. Pas tegen het eind van volgende week nemen de neerslagkansen weer iets toe maar of er dan regen van betekenis zal zijn is nu nog moeilijk te zeggen.

Nederland heeft door de aanhoudende droogte officieel een watertekort, zo kondigde de regering woensdag aan. Het schaarse water zal volgens wettelijke afspraken worden verdeeld, zodat dijken, veengebieden en zeer kwetsbare natuur zo lang mogelijk worden voorzien van water. In de komende weken volgen mogelijk meer maatregelen.

Author Image

ANP/Weeronline

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black