Intensere hittegolven Europa door veranderende straalstromen

05 juli 2022, 16:40

Kind speelt met water in hete binnenstad. Foto: Adobe Stock / Sergey Novikov.

Het aantal hittegolven in Europa is in vergelijking met bijvoorbeeld de VS of Canada drie tot vier keer sneller toegenomen. De reden hiervoor is een verandering in de luchtcirculatie, oftewel de straalstroom. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Communications.

Het onderzoek stond onder leiding van Dim Coumou, hoogleraar Klimaatextremen en maatschappelijke risico's en meteoroloog bij het KNMI.

Hitte-extremen zoals de hete en droge zomers van 2018, 2019 en 2020 hangen volgens het onderzoek samen met een dubbele straalstroom - een in tweeën gesplitste grote luchtstroom op 5 tot 10 kilometer hoogte - die boven Europa en Azië hangt. Deze dubbele straalstroom verandert, waardoor ook het weer in de regio wordt beïnvloed.

Niet vaker, maar langer

Volgens het onderzoek is het aantal keren per jaar dat er zo'n dubbele straalstroom voorkomt niet echt veranderd, maar duurt dit fenomeen wel langer. Samen met de algehele temperatuurstijging die veroorzaakt wordt door klimaatverandering, ontstaan er intensere hittegolven, aldus de onderzoekers.

Hoogleraar Coumou denkt dat de straalstromen langer aanhouden door "de versnelde opwarming in het hoge noorden, in het bijzonder boven landregio's zoals Siberië, Noord-Canada en Alaska". "In de zomer warmen die regio's veel sneller op dan de Noordelijke IJszee, aangezien boven zee het overschot aan energie gebruikt wordt om ijs te smelten."

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black