Teruglezen: Nederland kleurde regionaal meerdere keren wit

05 december 2023, 07:30

Een sneeuwpop in Rijssen. Foto: Maureen

Nederland kleurde zondagavond en in de nacht naar maandag op grote schaal even wit. Maandagavond volgde in het oosten en noordoosten opnieuw sneeuw en tot aan dinsdagochtend kan nog sneeuw vallen in het noordoosten. Dinsdag overdag kunnen er ook nog steeds wat vlokken dwarrelen in het noorden en oosten.

8:30 Sluiting live-blog

Wees voorzichtig als je komende uren in de genoemde gebieden in het noordoosten de weg op gaat. Hou rekening met gladheid en vertraging. Hiermee sluiten we dit live-blog, fijne dag!

7:30 In het noordoosten regionaal 1-3 centimeter, lokaal zelfs 10 centimeter

Momenteel sneeuwt het nog in het noorden en noordoosten en ligt de temperatuur onder het vriespunt. Op veel plaatsen ligt 1-3 centimeter sneeuw. In Yde kwam het zelfs tot een sneeuwdek van 10 centimeter dik.

In het noordoosten is bijna 4 centimeter sneeuw gevallen. Foto: Jannes Wiersema
In het noordoosten is bijna 4 centimeter sneeuw gevallen. Foto: Jannes Wiersema

21:34 Sneeuwverwachting tot dinsdagochtend

Op het kaartje hieronder zie je waar komende nacht sneeuw valt. In Gelderland is de sneeuw nu al weer over aan het gaan in regen, dus daar was het o.a. op de Veluwe slechts heel kortstondig weer even wit. In de zone waar 0-1 cm valt kan het vooral de eerste uren tijdelijk ook flink glad zijn.

Sneeuw 4-5 dec 2023

21:14 Dunne laagjes sneeuw in Overijssel

Het kleurt in Overijssel op meerder plaatsen even wit, maar deze neerslagzone brengt zachtere lucht met zich mee, hierdoor zal een volgende neerslagzone regen brengen.

20:20 Rij voorzichtig als je in het oosten en noorden de weg op gaat

19:50 Apeldoorn kleurt weer een beetje wit

Ook vanuit Apeldoorn, op de Veluwe, komen beelden dat het weer een beetje wit kleurt.

Sneeuw in Apeldoorn op 4 december 2023. Foto: Daan Koop.
Sneeuw in Apeldoorn op 4 december 2023. Foto: Daan Koop.

19:20 Mix van regen en sneeuw

Op veel plaatsen valt momenteel lichte regen of motregen, maar in Utrecht, Gelderland en Overijssel zit er tussen de regen soms wat natte sneeuw. Op de Veluwe en de Sallandse heuvelrug en in Twente en de Achterhoek sneeuwt het regionaal ook even, maar blijft de sneeuw niet lang liggen. In de loop van de avond wordt het daar net wat zachter.

Naarmate de neerslag komende uren verder naar het noorden en noordoosten trekt neemt de kans op sneeuw die blijft liggen toe. Daar ligt de temperatuur tot aan morgenochtend dicht bij het vriespunt en kan een vers laagje sneeuw ontstaan.

Radarbeeld 19:40 uur. Paarse kleuren betekent winterse neerslag.
Radarbeeld 19:40 uur. Paarse kleuren betekent winterse neerslag.

Dinsdag overdag dwarrelen er af en toe nog wat vlokken naar beneden in het noordoosten en oosten, maar de intensiteit is te laag om het landschap wit te kleuren. En de temperatuur stijgt daar uiteindelijk ook naar een graad of 2.

17:01 Zo'n 1-3 cm sneeuw verwacht in het noordoosten

Vanavond en vannacht kan vooral in het oosten van Friesland, in Groningen en in Drenthe 1-3 cm sneeuw vallen. Ook in het westen van Friesland en Overijssel kan wat verse sneeuw vallen, maar in Overijssel gaat de neerslag later vanavond al over in regen. In het midden van het land kan aan het begin van de avond natte sneeuw vallen.

14:04 Waterkoud, later in het noordoosten weer sneeuw

Het is waterkoud met temperaturen tussen 1 graad in Groningen en 4 in Zeeland. Een matige, aan zee soms vrij krachtige zuidoostenwind maakt het voor het gevoel wat kouder. Op de radar hierboven is te zien dat er gebiedje met regen en soms ook nog wat natte sneeuw van zuid naar noord over het land trekken.

Temperatuur om 14 uur (13 UTC).
Temperatuur om 14 uur (13 UTC).

In het noorden en noordoosten volgt vooral vanavond en vannacht weer neerslag en de wind draait daar dan via het oosten naar het noordoosten. Daarmee koelt het weer af tot rond het vriespunt en kan er sneeuw vallen die blijft liggen. Er wordt een paar centimeter sneeuw verwacht. Dinsdag overdag dwarrelen er af en toe nog wat vlokken naar beneden in het noordoosten en oosten, maar de intensiteit is te laag om het landschap wit te kleuren.

10:30 Neerslaggebied trekt het land in

Op dit moment is het op veel plekken in het land droog. Vanuit het zuiden nadert een nieuw neerslaggebied ons land. In het uiterste zuiden regent het nu bij temperaturen enkele graden boven nul. Alleen in de Ardennen is op dit moment sprake van droge sneeuw. Naarmate het neerslaggebied verder noordwaarts trekt kan de regen tijdelijk overgaan in natte sneeuw. Tot een sneeuwdek komt het vanmiddag nergens. Vanavond valt in het noordoosten mogelijk wel enkele centimeters sneeuw.

10:15 Sneeuw levert prachtige beelden op

De sneeuw van gister en afgelopen nacht heeft voor flink wat mooie plaatsjes gezorgd. Inmiddels is op veel plekken de meeste sneeuw verdwenen. Alleen in het noorden is het op uitgebreide schaal nog flink wat.

Sneeuw in Venray (Limburg). Foto: Rob Beckers.
Sneeuw in Venray (Limburg). Foto: Rob Beckers.
Doesburg bedekt met dun laagje sneeuw. Foto: Hans van Loenen
Doesburg bedekt met dun laagje sneeuw. Foto: Hans van Loenen
Een sneeuwpop in Rijssen. Foto: Maureen
Een sneeuwpop in Rijssen. Foto: Maureen
Sneeuw in Wolvega. Foto: Martin Vye
Sneeuw in Wolvega. Foto: Martin Vye

07:45 Temperatuur overal iets boven 0

Inmiddels zijn de sneeuwbuien zoals gezegd uit ons land verdwenen en is de temperatuur opgelopen tot iets boven nul. In het noordoosten zal dat voorlopig slechts enkele tienden zijn; in het zuidwesten zien we momenteel ruim 4 graden op de thermometers staan. Aan dit beeld zal vandaag verder weinig veranderen:

Actuele temperatuur
Actuele temperatuur

07:10 Tijdelijk meest droog

Een nieuw neerslaggebied nadert vanuit het zuidwesten, maar verder is het tijdelijk droog. De laatste actievere sneeuwbuien verlaten spoedig Groningen en daarna ligt de temperatuur overal een fractie boven nul. Hoe het verder gaat, kun je lezen in ons nieuwste uitgebreide weerbericht van Nederland!

Neerslagradar 4 december
Neerslagradar 4 december

06:07 Noordoosten nog sneeuwval

In het noordoosten valt af en toe nog sneeuw en komt op grote schaal gladheid voor. Elders ligt de temperatuur een fractie boven nul en zal de meeste sneeuw op doorgaande wegen zijn verdwenen. In woonwijken en op bruggetjes is nog wel gladheid mogelijk, dus wees voorzichtig vanochtend in de auto of op de fiets!

In het Groningse Roodeschool is afgelopen nacht een mooi laagje sneeuw gevallen.

Sneeuw in Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema
Sneeuw in Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema
Sneeuw in Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema
Sneeuw in Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema

22:50 Sneeuw bereikt Groningen

De voorste begrenzing van de sneeuwzone bereikt nu bijna ook Groningen. Hier kan vannacht ook 1-3 cm vallen, lokaal mogelijk zelfs 5 cm. Dit geldt voor alle provincies in het oosten en noorden waar het komende uren nog sneeuwt. Elders wordt het droog en dooit het vaak al een beetje. Vooral het noordoosten ontwaakt morgen in een witte wereld. Voor nu pauzeren we dit live-blog en morgenochtend zie je hier de witte beelden vanuit het noordoosten.

Radarbeeld 22:40 uur
Radarbeeld 22:40 uur

22:08 Noordoosten nu ook sneeuw

De sneeuw arriveert nu geleidelijk ook in het noordoosten.

En dit is in Elburg:

21:47 Sneeuw in Molenhoek

In Molenhoek, ten zuiden van Nijmegen ligt ongeveer 3 cm sneeuw.

21:24 Snelwegen goed te berijden

De meeste snelwegen zijn goed te berijden, maar doe wel voorzichtig. Dat geldt voor vanavond, vannacht en morgenochtend.

20:50 Winterwonderland in Nijmegen

20:30 Meeste sneeuw tot dusver in zuidoosten

Op steeds meer plaatsen kleurt het nu wit. Tot dusver viel de meeste sneeuw in het zuidoosten van het land. Daar ziet het op veel plaatsen al wit en ligt veelal 1-3 cm en in de Limburgse heuvels 3-5 cm. Vooral in het oosten en noorden kan het komende uren ook goed wit worden, met 1-3 cm op grote schaal en lokaal 5 cm.

In het zuidwesten van het land viel hoofdzakelijk natte sneeuw en werd het slechts lokaal een beetje wit. In Zeeland wordt het alweer droog en loopt de temperatuur op tot boven nul. Eventuele sneeuw smelt daar alweer weg. Ook in Zuid-Limburg is het alweer droog en kan de sneeuw komende uren gaan smelten.

De temperatuur van de wegen ligt rond het vriespunt in vrijwel heel Nederland. In Zeeland warmen de wegen al weer iets op en dooit het licht.
De temperatuur van de wegen ligt rond het vriespunt in vrijwel heel Nederland. In Zeeland warmen de wegen al weer iets op en dooit het licht.

De sneeuwzone trekt komende uren richting het noordoosten. In Groningen gaat het pas aan het einde van de avond sneeuwen. In Noord-Brabant en Zuid-Holland trekt de sneeuwzone al snel weg. In Noord-Holland, Flevoland en Utrecht kan 1-2 cm vallen komende uren, maar aan zee valt de hoeveelheid sneeuw tegen.

Tot dusver blijft de sneeuw in Utrecht stad op de wegen amper liggen. Foto: Berend van Straaten.
Tot dusver blijft de sneeuw in Utrecht stad op de wegen amper liggen. Foto: Berend van Straaten.

In het noorden en noordoosten gaat de sneeuwval door tot ver in de nacht en is de kans groot om morgen wakker te worden in een witte wereld. Elders kan de sneeuw gedurende de nacht al beginnen te smelten. Toch moet in de ochtendspits in het hele land rekening gehouden worden met gladheid door sneeuwresten of bevriezing van natte wegen.

20:01 Hoe gaat de week verder?

Nu kleurt het land (afhankelijk van je plaats een beetje of behoorlijk) wit, maar hoe ziet de rest van de week eruit? Lees het in onze nieuwe weekverwachting.

In Rotterdam aan de Maaskade ligt slechts een dun poederlaagje. Foto: Maddy.
In Rotterdam aan de Maaskade ligt slechts een dun poederlaagje. Foto: Maddy.

19:29 En nu rollen de witte plaatjes massaal binnen

Op de radar is te zien dat de neerslag nu een groot deel van het land bedekt en intensiever wordt. En daarmee zien we de witte plaatjes nu steeds meer binnenrollen.

Nog een plaatje uit Limburg

Sneeuw in Simpelveld. Diana Huntjens
Sneeuw in Simpelveld. Diana Huntjens

Ook in Amsterdam vallen nu de eerste vlokken.

De eerste vlokken vallen nu ook in Amsterdam. Foto: Matthijs van der Linden
De eerste vlokken vallen nu ook in Amsterdam. Foto: Matthijs van der Linden

19:20 Stilte in een besneeuwd landschap

Daar waar aardig wat sneeuw ligt, zoals nu in Zuid-Limburg lijkt het vaak stiller. Hoe dat komt lees je in ons artikel: Waarom is het stiller als er sneeuw ligt?

19:10 Lokaal 5 cm sneeuw in Zuid-Limburg

Tot dusver heeft het in Limburg het hardst gesneeuwd met op plaatsen een paar centimeter sneeuw en hogerop in de heuvels lokaal circa 5 cm. De sneeuwval breidt zich uit, hou hier rekening mee als je nog de weg op gaat.

Het zuidoosten doet dus volop mee met de neerslag, terwijl de weermodellen berekend hadden dat in die hoek juist wat minder zou vallen. Inmiddels begint het ook in het Rivierengebied hier en daar wit te kleuren.

18:40 Vooral vanuit Limburg beelden van een witte wereld

17:45 Eerste vlokken in Zuid-Holland en Zeeland kleurt wit

In Zuid-Holland vallen nu de eerste vlokken.

In Zeeland begint het hier en daar wit te kleuren

17:25 Update verwachting

De sneeuwval in het zuiden is eind van de middag begonnen. Daarmee komt de sneeuw iets later dan verwacht, maar de komende uren wordt het op steeds meer plaatsen wit en dus glad. Vanavond trekt de sneeuwzone noordoostwaarts over het land en vannacht kan het vooral in het noorden nog een tijdje sneeuwen.

Kaart met radar en wegdektemperaturen, waarbij goed te zien is dat de wegen daar waar het sneeuwt (roze kleur op de radar) direct afkoelen tot rond het vriespunt. Bron: Infoplaza.
Kaart met radar en wegdektemperaturen, waarbij goed te zien is dat de wegen daar waar het sneeuwt (roze kleur op de radar) direct afkoelen tot rond het vriespunt. Bron: Infoplaza.

Als de sneeuw eind van de avond het noordoosten van het land bereikt wordt het in de rest van het land alweer droog en vooral in het zuidwesten kan het dan een paar graden dooien. Hierdoor smelt het laagje sneeuw daar alweer weg. In het noorden en noordoosten gaat de sneeuwval nog door tot in de nacht en is de kans groot om morgen wakker te worden in een witte wereld.

Maandag begint droog, later weer neerslag

Op maandag begint de dag droog, maar vanuit het zuidwesten volgt weer een neerslaggebied. De meeste plaatsen zien dan later in de ochtend en in de middag een mix van regen en natte sneeuw. In het noordoosten is het nog kouder en valt sneeuw die opnieuw kan blijven liggen. Op de hogere delen in het midden van het land, zoals de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe kan het mogelijk ook nog even wit kleuren. Maar vooral in het noorden van Friesland en Groningen kan weer een laagje sneeuw van 1-3 cm vallen. De sneeuwval in het noorden houdt aan tot in de nacht naar dinsdag.

Op de verjaardag van Sinterklaas is daardoor in het noorden kans op een witte wereld. Of de sneeuw ook standhoudt tot pakjesavond is de vraag, want overdag dooit het een paar graden en valt er regen. In de nacht van woensdag op donderdag kan het opnieuw glad worden, dit keer door bevriezing van natte wegen en rijp. Daarna lijkt zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan door te zetten en is het licht winterse weer waarschijnlijk voorbij.

Dit is in lijn met onze eerder gepubliceerde maandverwachting.

16:45 In Brunssum sneeuwde het ook al even

En in België is het op sommige plaatsen al echt wit

16:34 Sneeuwvlokken vanuit Kabelbaan in Valkenburg

15:50 Neerslag vertraagd

De neerslag komt er wat trager in dan verwacht, maar voor de kansen op een wit landschap is dat niet ongunstig. De zon gaat zometeen onder en dan daalt de temperatuur. Hierdoor zal meer neerslag direct in de vorm van sneeuw vallen.

De eerste vlokken dwarrelen wel in het zuiden, maar wit is het nog nergens.

15:04 Sneeuw bij temperaturen boven nul

De luchttemperatuur ligt nu overal boven nul en toch kan de sneeuw straks blijven liggen. Als het hard genoeg is koelt de lucht af en zeker de voorwerpen waar de sneeuw op valt. Dus bij intensieve sneeuwval kan het ook bij temperaturen iets boven nul wit kleuren.

Lees meer in: Waarom blijft sneeuw soms liggen bij temperaturen boven nul?

Temperatuur op 3 december om 15 uur.
Temperatuur op 3 december om 15 uur.

14:05 Neerslag intensiveert iets

Op steeds meer plekken in het westen en zuiden van het land wordt motsneeuw waargenomen en de signalen op de neerslagradar nemen langzaam toe. Voldoende voor het ontstaan van een sneeuwdek is het op dit moment in Nederland nog nergens.

13:55 Hoe ontstaat sneeuw?

Lees in dit achtergrondartikel hoe sneeuw ontstaat en wat de meest voorkomende types sneeuw zijn.

13:10 Check alle weerdata via I'm Weather

Scrollen door diverse weermodellen als een pro? Ga dan naar onze uitgebreide weerdata applicatie: I'm Weather.

Hieronder de neerslagverwachting voor 17:00 uur volgens de weermodellen: GFS, ECMWF, HARMONIE en ICON.

4panel-imweather3dec2023

13:00 Vlokjes in Zeeland

In Zeeland zijn wat vlokjes waargenomen, maar het neerslaggebied dat in België wel op grote schaal een sneeuwdek van 1 cm achterliet nam precies boven Zeeland af. In Brabant en Limburg zal dit komende uren ook wat gevlok geven, maar niet veel.

Erachter (westelijker op de kaart) volgt meer neerslag. Over een goed uurtje in Zeeland dus nieuwe kansen en later vanmiddag en vanavond ook in de rest van het land.

radar3dec1300

12:40 KLM schrapt tientallen vluchten

KLM annuleert zondag tientallen vluchten in verband met verwachte sneeuwval. Op die manier wil de luchtvaartmaatschappij ruimte maken, zodat de overige vluchten onder de winterse omstandigheden wel goed kunnen worden afgehandeld.

In totaal gaan er 65 retourvluchten niet door. "We zijn ons ervan bewust dat dit ongemak meebrengt voor onze passagiers. Zij zijn in de loop van zaterdag op de hoogte gesteld en omgeboekt op eerstvolgende beschikbare vluchten", laat een woordvoerster weten. Het gaat volgens haar alleen om vluchten op Europese bestemmingen, de vluchten naar verdere bestemmingen worden wel uitgevoerd.

11:25 NS rijdt gewone dienstregeling

De NS past de dienstregeling voor zondag en maandag niet aan, ondanks het verwachte winterse weer. Een woordvoerder van de vervoerder laat zondagochtend weten dat op basis van de huidige weersverwachting niet uit voorzorg aanpassingen worden doorgevoerd.

"De normale dienstregeling blijft van kracht, zoals gepland", aldus de zegsman. Wel is het volgens hem verstandig van tevoren de reisplanner te checken, omdat er altijd een verstoring kan plaatsvinden als gevolg van winters weer. Verder wijst hij erop dat er wel werkzaamheden zijn, waar reizigers iets van kunnen merken.

11:00 Sneeuw in België

In het westen van België viel vanochtend al wat sneeuw.

10:10 Compleet winter in december 2010!

Alvast in de stemming komen voor de sneeuw van later vandaag? Lees dan onze terugblik op de bijzondere wintermaand december 2010 over sneeuw, ijs en strooizout dat op raakte.

10:00 Nieuwe verwachtingsgraphic

WOL swc 3dec

9:50 KLM waarschuwt voor vertragingen en annuleringen

KLM waarschuwt reizigers zondag voor "vertragingen en annuleringen" als gevolg van het verwachte winterweer. "Houd er rekening mee dat als gevolg van de sneeuwval op Amsterdam Airport op zondag 3 december de operationele capaciteit zal worden verminderd. Als gevolg hiervan moeten vertragingen en annuleringen worden verwacht", geeft de luchtvaartmaatschappij aan in een banner op de website.

Zaterdag zag KLM zich al gedwongen om een retourvlucht naar het Britse Humberside, één naar Glasgow en vier naar München te schrappen in verband met hevige sneeuwval. Toen wees de maatschappij er al op dat in Nederland zondag ook sneeuwval werd verwacht.

7:00 Verwachting: vanuit het zuidwesten sneeuw

In de ochtend is het droog en schijnt af en toe de zon. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en tegen het middaguur kan in het westen Zeeland als eerste wat natte sneeuw vallen bij 1 of 2 graden. Doordat de intensiteit aan het begin licht is, blijft de eerste sneeuw niet liggen.

Vanmiddag breidt de sneeuwval geleidelijk uit en aan het einde van de middag sneeuwt het in de zuidwestelijke helft van het land. Na enige tijd sneeuwval zal de sneeuw steeds beter blijven liggen en op veel plaatsen kan een sneeuwdek ontstaan van 1-3 cm. Op gras zal sneeuw wat sneller blijven liggen dan op de weg of stoep. Op tuintafels en geparkeerde auto’s blijft de sneeuw nog sneller liggen en kan een de sneeuwlaag nog een paar centimeters dikker worden.

Koude wind

Ga je van de sneeuw genieten? Kleed je dan warm aan. Tijdens de sneeuwval ligt het kwik rond het vriespunt en de matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidoostenwind veroorzaakt gevoelstemperaturen tussen -3 en -7 graden.

Vanavond breidt de sneeuwval verder noordoostwaarts uit en eind van de avond sneeuwt het ook in de provincie Groningen. Ook in het oosten en noorden van het land ontstaat een sneeuwdek van een paar centimeters, maar dus wel pas in de loop van de avond. In het zuidwesten en later ook het westen kan de neerslag weer tijdelijk overgaan in natte sneeuw of regen.

WOL SWC 231202

Vannacht valt in het noorden en vooral noordoosten nog enige tijd sneeuw. Gedurende de nacht wordt het vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen droog. De temperatuur ligt gedurende de nacht rond het vriespunt. Er is kans op gladheid door de eerdere sneeuwval en door bevriezing van natte weggedeelten.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black