Weekverwachting: koud weer met (natte) sneeuw en regen

03 december 2023, 19:15

Komende week is het vaak 'binnenblijfweer'. Foto: Gieny Westra

De week gaat winters van start met meer (natte) sneeuw op maandag. Ook de dagen daarna is het vrij koud. Hoe het verder verloopt lees je in deze weekverwachting.

Vanavond valt er op uitgebreide schaal sneeuw in ons land. Volg de sneeuw via ons live-blog!

Winterse maandag

Als gevolg van de sneeuw van zondagavond ontwaken veel mensen maandagochtend in een deels witte wereld. Dit zal vooral voor het noorden en oosten van het land gelden. In het zuiden en westen zijn er waarschijnlijk wel sneeuwresten op grasvelden, tuintafels en geparkeerde auto’s en in Zeeland is het waarschijnlijk slechts heel beperkt wit.

Een nieuw neerslaggebied vanuit het zuiden brengt op maandag opnieuw (natte) sneeuw. In het zuiden en later ook midden gaat de neerslag in de loop van de dag deels over in regen. In Noord-Nederland valt na een droge ochtend in de namiddag en avond van tijd tot tijd (natte) sneeuw en kan het sneeuwdek regionaal nog wat aangroeien.

Koude en natte Sinterklaas

Dinsdag 5 december wordt een natte dag waarop we de zon niet of nauwelijks te zien krijgen. Waarschijnlijk valt op de meeste plaatsen regen bij middagtemperaturen van 4 tot 6 graden. In het noorden en noordoosten kan nog altijd natte sneeuw vallen bij 1 tot 3 graden. Ook tijdens Pakjesavond valt op veel plaatsen regen of kletsnatte sneeuw.

Af en toe zon

Woensdag trekken aanvankelijk nog buien over het land, maar in de middag is het vaak droog en breekt de zon vooral in het zuiden en westen van het land door. Het wordt 4 tot 7 graden.

Banner Whatsapp WOL

De dagen daarna is het vaak bewolkt en trekt er regelmatig een neerslaggebied over het land. De maxima komen uit tussen 4 en 8 graden en meestal valt er gewoon regen; een keer weer natte sneeuw is landinwaarts zeker mogelijk. In de nacht ligt het kwik meestal iets boven het vriespunt, maar als het in de nacht een keer goed opklaart komt het tot lichte vorst. Ter vergelijking: maxima rond 7 graden en minima van 2 à 3 graden zijn gebruikelijk begin december.

Met het meest uitgebreide weerbericht van Nederland blijf je op de hoogte van de weerdetails in jouw regio.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black