Weekverwachting: geleidelijk warmer

29 mei 2022, 19:15

Fraaie zonsopkomst. Foto: Nicky Wagenvoort

Deze week laat de temperatuur een stijgende lijn zien. Donderdag wordt het ongeveer zes graden warmer dan maandag. Het weerbeeld geeft vaak zon, maar ook af en toe een bui. In deze weekverwachting lees je de details.

Na een frisse en op veel plaatsen buiige zondag vindt begin deze week een weersverbetering plaats. Maandagochtend heeft Noord-Nederland nog een aantal buien, maar verder is het droog met redelijk wat zonneschijn. Met 14 tot 17 graden is de middagtemperatuur nog aan de magere kant, maar omdat er weinig wind is voelt het best aangenaam aan.

Oplopende temperatuur

Dinsdag wordt het 16 tot 19 graden, woensdag 18 tot 22 graden. De laagste temperaturen zijn dagelijks voor het noorden en de hoogste maxima voor Brabant en Limburg. De dagen daarna wordt het nog iets warmer, maar zomerse temperaturen met op grote schaal meer dan 25 graden hoeven we niet te verwachten.

Het weerbeeld geeft dagelijks behoorlijk wat zon. Grofweg schijnt de zon ongeveer de helft van de tijd. In juni levert dat al snel acht uur zon per dag op. Een bui behoort ook regelmatig tot de mogelijkheden. Bijvoorbeeld op dinsdag, maar ook eind van de week. Lokaal kan het hierbij onweren. Woensdag begint de meteorologische zomer.

Lees ook: Maandverwachting: zo verloopt het weer in juni

Hoge zonkracht en veel pollen

Ben je op een zonnig dagdeel een tijdje buiten dan is het verstandig om jezelf in te smeren met zonnebrandcrème. De zon schijnt vaak met zonkracht 6 en eind van de week kan de zonkracht tussen 12:00 en 15:00 uur zelfs UV-Index 7 aantikken. Bij zonkracht 6 kan je al na een kwartier verbranden en bij zonkracht 7 is dit zelfs al na 10 minuten mogelijk.

Lees meer over zonkracht.

In deze tijd van het jaar piekt het graspollenseizoen. In ons land zijn maar liefst 2 miljoen mensen allergisch voor het pollen van gras. Deze week zal er regelmatig veel pollen in de lucht zijn.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black