Maandverwachting: zo verloopt het weer in juni

29 mei 2022, 07:30

Zomers weer. Foto: Renate Ridderhof

Droog, nat, koud en zacht, we hebben dit jaar al heel wisselend weer gehad. Krijgt in juni de zomer voet aan de grond, of zullen we mooie dagen moeten sprokkelen? Je leest het in deze maandverwachting.

Aan het begin van de maand worden we meteen even lekker gemaakt. De temperatuur stijgt boven de 20 graden en lokaal kunnen we zomerse warmte verwachten van 25 graden. Er zijn zonnige perioden en daarin is het voor het gevoel warmer dan voorheen. De zon is namelijk in deze tijd van het jaar erg krachtig. Op 21 juni bereikt ze de hoogste stand van het jaar. De zonkracht ligt in juni vaak op 6 of 7. Rond de langste dag kan soms zonkracht 8 worden bereikt. In dat geval kun je binnen een kwartier al verbranden.

Met het warme weer komen ook wolkenvelden onze kant op en daarbij stijgt de kans op buien. Daar kunnen ook een paar onweersbuien tussen zitten.

Normale temperatuur, gewoon lekker weer

Al richting het eerste juniweekend raken we een deel van de warmte kwijt. Dat geldt vooral voor de kans op 25 graden. Waarschijnlijk is het vaak 18 tot 23 graden en voor de tijd van het jaar zijn dit hele normale waarden. In de middag is het vaak warm genoeg om zonder jas naar buiten te gaan. Er kunnen enkele buien voorkomen, maar het regent niet vaak en er zijn ook flinke zonnige perioden. Hierdoor is het op veel dagen ‘gewoon lekker weer’ en het weercijfer is dan ook vaak een 8!

Heerlijk fietsweer. Foto: Ben Saanen
Heerlijk fietsweer. Foto: Ben Saanen

Kans op echte zomerwarmte

Later in de maand kan de luchtdruk stijgen en dat betekent een stijgende kans op hogere temperaturen van 20 tot 25 graden met zonnige perioden. Het wordt dus goed weer om je vrije tijd vaker buiten door te brengen.

De onzekerheid over de windrichting neemt eind van de maand toe. Als er een zuidenwind opsteekt kan in enkele dagen tijd veel warmere lucht uit Zuid-Europa ons land bereiken. Daarbij neemt ook de kans op stevige onweersbuien toe, maar dat is voor de Nederlandse zomer heel normaal. Halverwege juni vertellen we in de update van de verwachting of de kans op zomerwarmte is toegenomen.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black